BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beck György: Egyedül nem megy - Videó

Beck György, a Vodafone vezérigazgatója a VOSZ ülésén a multinacionális vállalatok szerepéről beszélt. A multik véleménye szerint hidat képezhetnek a hazai cégek és a világ között.

A barikád mindkét oldalán álltam, hazai és multinacionális cégeknél egyaránt dolgoztam - hangsúlyozta Beck György. A multi környezet erősebb versenyt, napi megmérettetést jelent. A multik jelentős tudást hoztak az országba, 16 éves vezérigazgatói munkája során a legfőbb feladata az volt, hogy Magyarországot visszahelyezze a cég térképére.

A videó itt tekinthető meg:

Több milliárdnyi beruházás érkezett Magyarországra, tíz év alatt 500 milliárdot hozott a Vodafone és jelenleg mintegy 5 ezer családnak ad munkát. A multik a teljes magyar GD9 40, az export 70 százalékát adják és jelentős adóbefizetéssel járulnak hozzá az ország működéséhez. Ezek a cégek hatékonyabbak, így a bérszínvonal magasabb.

Felmérések szerint az itteni multik lényegesen hatékonyabban dolgoznak, mint a hazai riválisaik, ha az egy főre jutó termelést tekintjük. A multiknak nincs szükségük rendkívül lépésekre, de ezek megtételére máris szükség van.

Ezek egyike a kiszámítható, transzparens állam, hiszen jelenleg látható, hogy ha a minisztériumban valaki rosszul alszik, másnap megváltoztatja a támogatási feltételeket. Fontos a tisztességes verseny, mert enélkül elkényelmesednek a cégek. 

Elengedhetetlen a különbségek csökkentése a magyar cégek felzárkóztatásához, akár további EU-pénzek bevonásával. Ha a magyar partnerek nem elég versenyképesek, a multik nem tudnak híd szerepet betölteni Magyarország és a világ között. A multi cégeket érdemes a beszállítók alkalmazására késztetni. Fontos feltétel még a szakképzés átalakítása, a nyelvtudás fejlesztése.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.