BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hó végére meglesz a hiány 74 százaléka

Egyelőre rosszul muzsikál a társasági adó – Indul a fideszes tényfeltárás

Egy negyedév alatt három negyedévnyi hiány – így summázható az államháztartás helyzete a pénzügyi tárca által tegnap közzétett adatok alapján. A friss előrejelzés szerint ugyanis március végére a deficit 650 milliárd forint fölé nő, ez a közel 880 milliárd forintos éves célkitűzés háromnegyede. Erre Varga Mihály, a Fidesz szakpolitikusa is felhívta a figyelmet, hozzátéve: e folyamatok alapján jó esély van arra, hogy április végére összejön az éves deficitcélnak megfelelő hiány.

Ennek ellenére a József nádor téren egyelőre ragaszkodnak az eredeti, a GDP arányában 3,8 százalékos hiánycélhoz, az első negyedévi adatokat pedig egyszeri tételekkel magyarázzák. A kórházak finanszírozása 40 milliárd, a MÁV-é pedig 20 milliárd forintos összeget visz el, a közszféra keresetkiegészítésére további 10 milliárd forintot kell fordítani az első negyedévben. Tetemes összeg a kamatkiadások 55 milliárd forintos „megugrása” is – azt azonban a PM-ben világossá tették, hogy az év egészében erre fordítandó summa nem változik, csupán a lefutása változik meg az első negyedév rovására.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.