BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Javult a mérleg, bár az adatok nem fényesek

Habár a szolgáltatások exportja is zsugorodott tavaly a válság következtében, üteme lassúbb volt, mint a termékexporté. Az előbbi ugyanis - euróban mérve - 5, az utóbbié pedig 18,9 százalékkal volt kevesebb, mint 2008-ban.

A szolgáltatások exportja 12,9 milliárd eurót ért el tavaly, miközben az importja 11,3 milliárdra rúgott - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal éves összesítéséből. A szolgáltatások külkereskedelmi mérlegének 1,5 milliárd eurós többlete 532 millió euróival meghaladja a 2008. évi aktívumot, köszönhetően annak, hogy az import nagyobb ütemben csökkent tavaly, mint az export. Azaz ebben a szegmensben is javult a mérleg. Az adatok értékelésénél figyelembe kell venni, hogy 2009-ben a forint az euróhoz viszonyítva 12, míg a dollárhoz képest 18 százalékkal gyengült - hívja fel a figyelmet a jelentés.

Ami az egyes tételeket illeti. Az év során a turizmus bevételei 1139, kiadásai 730 milliárd forintot tettek ki. Az aktívum 409 milliárd forint volt, ami 70 milliárd forintos egyenlegjavulást jelent az előző évhez képest. A hazánkba látogató külföldiek száma 3, fogyasztásuk 12 százalékkal emelkedett. Az év első felében megfigyelhető exportnövekedés a harmadik negyedévben lelassult, a negyedik negyedévben pedig már 3 százalékos visszaesést regisztrált a statisztikai hivatal, ami elsősorban az üzleti és gyógykezeltetési célú utazások bevételeinek mérséklődésére vezethető vissza. A külföldre látogató magyarok számának 3 százalékos csökkenése mellett fogyasztásuk 7 százalékkal emelkedett. Az import az első féléves dinamikus növekedés után az év második felében már csökkent. A csökkenés a harmadik negyedévben a turisztikai célú utazások (horvát reláció), a negyedik negyedévben pedig a munkavégzési és üzleti célú kiadások visszaesésének tudható be.

A szállítási szolgáltatások bevétele 704, kiadása 499 milliárd forint volt 2009-ben. Az export értéke szinte nem változott, az importé 4 százalékkal csökkent a 2008. évhez képest. Az egyenleg 20 milliárd forinttal javult, és 205 milliárd forintot tett ki. Az aktívum növekedéséhez a szolgáltatáscsoport forgalmának mintegy kétötödét adó légi szállítás 17 milliárd forinttal járult hozzá. A légi szállítás exportjának 7 százalékos bővülése elsősorban az unió tagállamaiból származó bevételek növekedésének köszönhető. A közúti szállítási szolgáltatások értéke mindkét forgalmi irányban az év átlagát tekintve kismértékben, 4 százalékkal csökkent, ugyanakkor jelentős visszaesés mutatkozott az új tagországokból származó közúti bevételekben, főként a román és a szlovák viszonylatban. Az egyéb kiegészítő szállítási szolgáltatások (multimodális szállítás, szállítmányozás, raktározás) bevételei 16, kiadásai 15 százalékkal csökkentek, követve a termékforgalom visszaesésének tendenciáját.

Az üzleti szolgáltatások bevétele 1728, kiadása 1899 milliárd forintot tett ki az év során, ami a teljes szolgáltatás-külkereskedelmi export közel felét, az import 60 százalékát adja. Az egyenleg 87 milliárd forintos javulása mellett a hiány 171 milliárd forint volt. Az év során az export 6 százalékkal bővült, az import alig változott az előző évhez képest.

A kiadások között a termékforgalomhoz kapcsolódó szolgáltatások forgalma esett vissza jelentősebben. A jog- és licencdíjak importja az év egészében (22 százalékkal), az üzletviteli tanácsadásé a második félévtől (10 százalékkal), a kutatás-fejlesztési szolgáltatásoké az utolsó negyedévben (29 százalékkal) csökkent. A személyes, kulturális, szórakoztatási szolgáltatások bevételei 19, kiadásai 13 százalékkal emelkedtek, de még így sem érték el a 2007. évi szintet. A számítástechnikai és információs szolgáltatások exportja 15 százalék, az import 4 százalékkal bővült, elsősorban a német relációban.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.