BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jöhet az európai IMF?

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter véleménye szerint a görög válság megmutatta, hogy az euró övezet országainak érdemes lenne megfontolniuk egy, a Nemzetközi Valutaalaphoz hasonló felhatalmazással bíró szervezet létrehozását.

"Az eurózóna belső stabilitása érdekében szükségünk van egy olyan intézményre, amely olyan felhatalmazással és know-how-val rendelkezik, mint az IMF" - jelentette ki a a német pénzügyminiszter a Welt am Sonntag című lapnak nyilatkozva. "Semmilyen lehetőséget  sem szabad kizárnunk, beleértve egy Európai Valutaalap létrehozását sem"- tette hozzá.

A Financial Times szerint a berlini elképzelések értelmében a jövőben lehetőség lenne arra, hogy a jelenlegi görögországihoz hasonló adósságválságok esetén a zóna tagállamai pénzügyi injekcióhoz jussanak. Az ilyen segélyek kiutalását azonban szigorú feltételek teljesítéséhez kötnék. A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy nem az IMF versenytársát kívánják létrehozni, hanem egy olyan szervezetet, amely az eurózóna egyensúlyát tartaná fent.

Franciaország valószínűleg támogatna egy ilyen jellegű reformot, ami ha megvalósul, az eurózóna a közös valuta 1999-es bevezetése óta a legnagyobb átalakításon eshet át. A görög miniszterelnök egyébként ma Párizsba repült, ahol Nicolas Sarkozyvel tárgyalt. A francia elnök leszögezte, hogy támogatniuk kell Athént, ugyanis ez az eurózóna lényege.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.