BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lettország 2014-ben vezetné be az eurót

A lett kormány 2014. január 1-ét jelöli meg az euróbevezetés stratégiai céldátumaként: a legújabb gazdasági előrejelzések szerint addig teljesíthetők a maastrichti kritériumok.

Lettországnak - sok más országhoz hasonlóan - elsősorban az államháztartási hiány GDP-hez viszonyított 3 százalékos küszöbértékével kapcsolatban mutatkoznak nehézségei. A deficit jelenleg 8 százalék, a céldátumig szigorú takarékossági politikával akarják 3 százalék alá szorítani.

A szomszédos Észtország már jövőre csatlakozni akar az euróövezethez, az észt törekvéssel kapcsolatos európai bizottsági állásfoglalás a következő hetekben várható. Litvánia - nem hivatalosan - ugyancsak 2014-re teszi az euró bevezetését.

Lettország bruttó hazai terméke (GDP) 18 százalékkal csökkent 2009-ben az egy évvel korábbihoz képest, így a 2,2 millió lakosú ország szenvedte meg leginkább a válságot tavaly az egész Európai Unióban.

Lettország 2008 decemberben 7,5 milliárd eurós készenléti hitelkeretet kapott az IMF szervezésében az IMF-től (1,7 milliárd euró), az EU-tól (3,1 milliárd euró), a skandináv országoktól (1,8 milliárd euró), a Világbanktól (400 millió euró), Csehországtól (200 millió euró), Lengyelországtól(100 millió euró), Észtországtól (100 millió euró) és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD, 100 millió euró), 2011 eleji lejáratra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.