BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán: nem válság van, hanem korszakos átrendeződés

Orbán Viktor a VOSZ ülésén válaszolt a vállalkozók kérdéseire a következő kormány programjával kapcsolatban.

Nem irigylem Önöket, ebéd helyett engem szolgálnak fel Önöknek - kezdte beszédét Orbán Viktor. Ha a villányi választók is úgy akarják, a borászok egy profi képviselő segítségével a parlament elé terjesztheti az elképzelést, miszerint megengedett lehet az alkohol fogyasztása autóvezetés mellett.

Mindegy, hogy milyen színű a macska, csak fogja meg az egeret igaz, a piros macskát hamar meglátják, így kevesebb egeret fog, a vörösről nem is beszélve - jegyezte meg a Fidesz elnöke, aki szerint reménytelen helyzet nincs, csak reménytelen kormány.

Ki gondolta volna, hogy 20 évvel a rendszerváltás után újra nagy átalakulás előtt áll a világ egy olyan válság után, amely a világgazdaság centrumkából indult ki. Az európai kontinensen véget ért a neoliberális gazdasági rendszer, amely azt tanította, hogy a piac mindenható. Nem válságról, hanem korszakos átrendeződésről beszélhetünk. Erre példa a protekcionizmus megítélése, amely először veszélyes, utálatos volt, mostanra pedig magától értetődővé vált. Ebben az összefüggésben kell elhelyezni Magyarországot.

Mindannyian tudjuk, hogy nagy bajban van az ország, mert a gazdasági spekuláció mellé politikai spekuláció (költségvetési trükközés, adathamisítás) társul. Ide sorolhatóak a jóléti kiadásokra fordított hitelek és a rosszul elköltött privatizációs bevételek is, valamint a körbetartozás és a korrupció. A mindenkori kormánynak meg kell akadályoznia, hogy a korrupcióban érintettek vagyonuk megtartásával távozzanak a magánszektorba. Orbán Viktor hozzátette: nem szabad a török időkig visszavezetni a korrupciót, mert ez arra utal, hogy ennek így is kell lennie.

A magyarok nem az államot szeretik, hanem biztonságra vágynak. Amíg nem érzik, hogy a piacgazdaság is képes ezt megteremteni, addig az államhoz fognak fordulni. Nem igaz, hogy a politika az elosztást kedveli. Amíg a magyar gazdaságban többen élnek elosztásból, mint termelésből, nem meglepő, hogy a politikusok őket próbálják elcsábítani. Mindez addig marad így, amíg egy új politikai vezetés a gazdaságot nem helyezi az előtérbe. Prédikálhatunk az adófizetésről, ha a környezet kikényszeríti az adócsalást - a megoldás a megfizethető adórendszer.

Önöknek erős kormányra van szükségük, nekünk erős vállalkozói rétegre van szükségünk és mindkettőnkre szüksége van Magyarországnak - szögezte le Orbán Viktor. A két fél szövetségének célja, hogy elkerüljük, hogy Európa szegényházává váljunk. Ki kell mondani, hogy Magyarország ma gyenge, de nem mindegy, hogy milyen változás történik - biztonságos változásban érdekelt mind a politika, mind a vállalkozó szektor. Szélsőségességgel soha nem jöhet létre erős vállalkozói világ.

Magyarország akkor volt erős, amikor nagy célokat tűzött ki maga elé: ilyen volt a reformkor, a második világháború vége és ide sorolható a Széchenyi terv korszaka is. A lakosság 80 százaléka a gazdaság talpra állítását és a munkahelyteremtést tartja elsődleges céljának. Az elmúlt nyolc év nagy hibája volt, hogy ellenségnek tekintette a vállalkozókat - ezt üzente a Széchenyi terv megszüntetésével is. "El lehet menni Szlovákiába" - ezt a mondatot ki kell törölni a politikából, mert ennek ellenkezőjére van szükség. Ha ma működik Magyarország, az nem az IMF hitelnek köszönhető, hanem a tehetséges és szívos hazai dolgozóknak.

Fel kell számolni a tévképzeteket, amelyek akadályozzák a fejlődést. Létezhet nem a spekuláción alapuló bankrendszer, jól működő adórendszer, a vízkészlet védelmét szolgáló struktúra. Az egész nyugati világ a növekedés felpörgetésén dolgozik. Magyarországon néhány éve gyakorlattá vált, hogy a kormány meghamisítja a költségvetési adatok. Ennek következtében az ország elveszítette hitelképességét, a magyar társadalom pedig elvesztette bizalmát a politikusokban.

Gazdasági tényfeltáró bizottság indul tehát Varga Mihály vezetésével, amely külső szakértők bevonásával világítja át a magyar gazdaság helyzetét. A legnagyobb dilemma az: hogyan lehet a választások után úgy elmondani az igazat, hogy Magyarország ne kerüljön Görögország helyzetébe. A Fidesz elnöke leszögezte, hogy a hazai vállalkozókat erősítő gazdaságpolitikára van szükség, amellett, hogy Magyarország nem mondhat le a multinacionális cégekről.

A vállalkozások adóterheit 4, a lakosságét 6 év alatt a régiós szint alá csökkentené az új kormány. 2011-től tőke- és kamattámogatással létrejöhetnek a Demján Sándor által említett gazdasági társulások. 2012-re a hazai közbeszerzésben a többségi magyar tulajdonban lévő cégek olyan arányban lesznek győztesek, mint Franciaországban a francia cégek. A kkv-k támogatása terén aránymódosításra van szükség, elérhető, hogy a hazai cégek az uniós támogatások mintegy 50 százalékából részesüljenek.

Demján Sándor szerint az EU gazdasági teljesítményének 80 százalékát kell elérni az eurózónához való csatlakozás előtt. Ez beláthatlan időpontra tolná ki a csatlakozást, ezért a következő kormány fenntartja magának a jogot, hogy akkor jelöljön ki csatlakozási dátumot, amikor az már elérhető közelségbe kerül.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.