BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"Őrültség volt azért fizetni, hogy a befektetők kockáztassanak"

Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter unfairnek nevezte, hogy egyes pénzintézetek az állami támogatásoknak köszönhetően jóval könnyebben vészelték át a válságot, mint az átlag polgárok. Hozzátette: soha nem szabad megismétlődnie a krízist kirobbantó helyzetnek.

Geithner egy országszerte közvetített televíziós interjúban fejtette ki, hogy igazságtalannak tartja az állami bankmentás által a gazdaságban kialakított egyenlőtlen feltételeket.

A pénzügyminiszter ugyanakkor hozzátette, hogy nem az Obama-kormánynak nem volt más választása, mint hogy folytassa a Bush-kabinet által bevezetett népszerűtlen bankmentést, mivel egyébként katasztrofális állapotba került volna a gazdaság – tudósít az AP.

Geithner emellett leszögezte, hogy a munkanélküliség tartósan elfogadhatatlanul magas szinten marad – utalva ezzel a már három hónapja változatlan, 9,7 százalékos munkanélküliségi arányra. Mint mondta, a feldolgozóipar teljesítményének javulás és más pozitív jelek ellenére a kilábalás hosszú időt vesz majd igénybe.

A válság kirobbanásával kapcsolatban a tárcavezető úgy fogalmazott: őrültség volt olyan pénzügyi rendszer működtetni, amely azoknak fizetett, akik magas kockázatot vállaltak. Geithner hozzátette: ennek soha nem szabad ismét megtörténnie.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.