BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ha hitelt venne fel, most tegye: még szigorúbb lesz a hitelfelvétel

Június 11-étől még szigorúbb feltételekkel lehet lakáshitelt felvenni. A bankoknak vizsgálniuk kell, hogy mennyire hitelképes, aki a pénzt kéri, vagyis tudja-e fizetni majd a részleteket. A Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezetének elnöke szerint hiába vizsgálják meg ma bárki fizetését, ha holnapra elveszíti a munkahelyét.

Három hét múlva már csak akkora kölcsönt adhatnak a bankok, amekkorának a törlesztő részletét biztosan fizetni tudja a lakáshitel-igénylő, vagyis a banknak meg kell állapítania, hogy a kérelmező jövedelméből mennyi pénz kellhet havonta a megélhetéséhez, és csak az ezen felül maradó összeg lehet a törlesztő részlet - közölte az MR1 - Kossuth Rádió.

Ha egy család jövedelme például 200 ezer forint, akkor meghatározzák, hogy mondjuk 100 ezer forint elég a megélhetésre, és 100 ezer forint marad hiteltörlesztésre. Ha forinthitelt vesznek fel, a hiteltörlesztés havonta legfeljebb 100 ezer forint lehet, euróhitel esetében 80, más devizában felvett hitel esetén pedig 60 százalék – magyarázza Földi Tamás, a Bankszövetség vezető közgazdásza.

Minden bank maga szabályozza, hogy mi alapján határozza meg a megélhetéshez szükséges összeget, ám az eddigi hitelezések tapasztalataiból ezt jól meg tudják majd állapítani - teszi hozzá a szakember. A lakáshitel felvétele egyébként két lépcsőben szigorodik, és a márciusi korlátozás után már észrevehető volt, hogy egy-egy kérelmező már kevesebb pénzt vett fel - hangsúlyozza Földi, aki szerint a júniustól érvényes újabb korlátozás miatt azok száma is csökkenhet, akik hitelhez juthatnak.

Megint nem a lényegről beszélünk - kommentálja a hitelfelvétel szigorítását a Banki Adósok Érdekvédelmi Szervezetének elnöke. Kásler Árpád szerint hiába vizsgálják meg ma bárki fizetését, és hiteleznek annak 80 százalékáig, ha holnapra elveszíti a munkahelyét. Be kell vezetni a magáncsőd intézményét, hogy aki bajba kerül, az újra kezdhesse az életét - teszi hozzá az elnök, aki úgy látja, inkább a bankok egyoldalú szerződésmódosítását kellene még jobban korlátozni, mert szerinte a devizahitelek törlesztő összegét mindenféle költségre hivatkozva az árfolyamváltozásnál jobban emelték a bankok.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.