BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A bankadó veszélyei

Nem nyilatkoznak pozitívan a megkérdezett szakemberek a bankokra, biztosítókra és más pénzügyi vállalkozásokra kirovandó különadó tervéről.

A Magyar Bankszövetség a hitelezés aktivitásának visszaesésére és ennek a reálgazdaságra gyakorolt kedvezőtlen hatására figyelmeztetett, s ugyanettől tart Róna Péter közgazdász is, aki szerint a kormánynak inkább a pénzügyi intézmények díjainak leszorítására kellene törekednie.

Kozma Attila, az RSM DTM Hungary partnere szerint azt is meg kell vizsgálni, hogyan lehet realizálni a pénzügyi szektortól elvárt 200 milliárd forintos bevételt. 2005–2006-ban ugyanis már létezett banki különadó, ám akkor egy sokkal jobb állapotban lévő szektortól folyt be a kívánt 35,6 milliárd forintnyi extrabevétel.

A kedden bejelentett adóváltozások ugyanakkor komoly adóteher-csökkenést hozhatnak a cégek túlnyomó része számára. Számítások szerint az 500 milliós nyereséget mint adóalapot csak a legnagyobb vállalatok érik el Magyarországon, még a multik egy része is a 10 százalékos adókulcs alá kerülhet.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

A témáról szóló jegyzet itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.