BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

FT: Kapitális baklövést követett el a Fidesz-kormány

A világ vezető hírszolgáltatói kiemelt helyen foglalkoznak Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár szombati sajtótájékoztatójával, illetve a kormány vasárnapi renkívüli ülésével.

Valamennyi híradás kitér rá: a kormány, illetve a kormánypárt vezető tisztségviselői részéről múlt csütörtökön olyan nyilatkozatok láttak napvilágok, melyek szerint elképzelhető, hogy Magyarország nem tudja törleszteni hiteleit. A nyilatkozatok nyomán – jegyzik meg a hiradások– nemcsak a forint árfolyama zuhant meg, az euróé is legott mélyrepülésbe kezdett.

A Wall Street Journal ehhez képest úgy értékeli Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár szavait a 3,8 százalékos GDP-arányos hiánycél követésével kapcsolatban, hogy a kormány a nemzetközi reakciók nyomán visszakozott korábbi álláspontjától, most azért küzd, hogy visszaszerezze az ország hitelképességét.

Szanyi Tibor szocialista parlamenti képviselőt idézve a WSJ egy kül- és egy belpolitikai politikai szándékkal magyarázza a múlt heti nyilatkozatokat: az Orbán-kormány egyfelől tesztelni akarta a nemzetközi hitelszervezetek tűrőképességét, másrészt a kampányígéreteiből való kihátráláshoz kívánt magának apropót kreálni.

A Financial Times tudósítója kapitális baklövésként aposztrofálja Orbánnak a költségvetési hiánycél feluhítására irányuló próbálkozását: még ha az IMF vagy az EU paríroznának is neki, a befektetők akkor sem fognak. A Fidesz-nyilatkozatok nyomán a magyar államkötvények csődkockázati felára (CDS) több mint 100 ponttal emelkedett, és több ezer milliárdnyi eszközt vontak ki az országból – emlékeztet rá a londoni napilap.

A CNBC budapesti tudósításában Matolcsy Györgyöt idézi, aki szerint „nyilvánvaló, hogy Magyarország nem egy újabb Görögország”. A miniszter az előző adminisztráció nehéz örökségeként értékelte, hogy májusban a költségvetés hiánya elérte az egész évre tervezett deficit 87 százalékát, az új kormány azonban – a Matolcsy-interjú tanúsága szerint –, tartja magát a vállalt hiánycélhoz: csökkenteni fogja a költségvetés kiadásait, ugyanakkor ösztönözni kívánja a beruházásokat.

A Reuters által megszólaltatott elemzők ellenmondásosnak tartják a magyar kormány megnyilatkozásait. Szerintünk hitelteltelenné teszi a 3,8 százalékos GDP-arányos költségvetési hiány elérését, hogy közben a politikusok arról győzködik szavazóikat, nem kerül sor megszorító intézkedésekre. A Moody''s elemzője elismeri, a magyar költségvetés jobb állapotban van a görögnél, a Baa1 besorolást mindazonáltal negatívnak tartja. 

Die Presse
A "Mennyire van csődben Magyarország valójában?" című elemzésében a konzervatív Die Presse rámutat: a piacok idegesen reagáltak világszerte a Fidesz kijelentéseire. "Nem csupán a forint gyengült, hanem az euró is, amely négy év óta először 1,20 dollár alá süllyedt" – írta az osztrák lap.

Handelsblatt
 "Először pánikot keltett a pénzpiacokon és államcsődről beszélt, most pedig hirtelen minden csak félig olyan rossz" - hangoztatta Stefan Menzel, a Handelsblatt Magyarországgal rendszeresen foglalkozó tudósítója. A német gazdasági napilap értékelése szerint a magyar politikusokat meglepte a pénzpiacok kemény reagálása.

Sme
"Orbán úgy tért vissza Brüsszelből a Barrosóval folytatott tárgyalásokról, mint egy vert kutya, és a kilencvenes évek közepétől talán első ízben a mélyebb szerkezeti reformok szükségességéről kezdett beszélni" – írta a Sme című liberális szlovák napilap hétfőn.

Romania Libera
"A jelenlegi kormány képtelen betartani a választási kampányban elhangzott adócsökkentési ígéreteit, ugyanakkor szeretné enyhíteni a költségvetési megszorítások szigorát a szociális kiadások növelése érdekében" – írta a Romania Libera román napilap.

Vedomosztyi
A magyar kormányfő szóvivőjének az esetleges államcsődről tett pénteki megjegyzései lenyomták a helyi piacokat és meggyengítették az eurót – írta hétfői számában a Vedomosztyi című tekintélyes orosz üzleti lap, amely "Az összeomlás kiesik a szekrényből" címmel ismertette hétfőn Kósa Lajos és Szijjártó Péter kijelentéseit.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.