BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

IMF: Szabjon kötelező deficitcélokat az EU

Európának határozott lépéseket kell tennie az euróövezetre vonatkozó szabályok felülvizsgálatára – szögezte le a Nemzetközi Valutaalap (IMF), erős kritikát gyakorolva a kontinens gazdaságirányitása felett.

Tőle szokatlanul éles hangnemben az IMF arra szólított fel, hogy Brüsszel kapjon nagyobb beleszólást a nemzeti költségvetésekbe, egyben sürgette, hogy az euróövezet "alapvető reformokat" valósítson meg és "tegye teljessé a monetáris unió projektjét."

Az eurózóna hatóságainak lehetőséget kell adni arra, hogy képesek legyenek felső határt szabni a kormányok adóztatásának és költekezésének. "Lényegesen meg kell erősíteni az euróövezet fiskális keretét" - mutat rá az IMF, "hogy jól funkcionáló monetáris unió jöjjön létre." Az IMF szerint az lenne az ideális, hogy "a központra delegálnák azt a képességet, hogy jogilag kötelező deficitcélokat tűzzön ki a tagállamokra."

Az IMF az AFP jelentése szerint továbbiakban arra figyelmeztetett, hogy az euró támaszául szolgáló szabályok, nevezetesen a Stabilitási és Növekedési Paktum "nem bátorítja a tagállamokat arra, hogy kihasználva a jó időket, elégséges tartalékokat hozzanak létre és prudens szintre csökkentsék az adósságot."  Az euróövezet jelenlegi válsága az egyes országok tarthatatlan fiskális politikájának következménye – szögezi le a Valutaalap. A szervezet szerint ezért elkerülhetetlen a fiskális konszolidáció, amelyet legkésőbb 2011-ben el kell kezdeni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.