BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jön a bankadó és az egykulcsos szja, idén marad a gáztámogatás

A mai kormányszóvivői tájékoztatón Nagy Anna számolt be a kormányülésen történtekről, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pedig a kormány 29 pontjával kapcsolatos aktuális döntésekről beszélt.

A kilakoltatási moratóriummal kapcsolatban egy törvényjavaslat készült el azért, hogy senki ne kerüljön utcára, ha nem tudja fizetni lakása törlesztőrészleteit. A mai kormányülésen ez év végéig meghosszabbítják a gázártámogatást, erre 11 milliárd forintos keretet biztosít a kormány. Ez 962 ezer háztartást érint, az idei évben 4,8 milliárd forintos költséggel jár a támogatás, amelyet költségvetési tartalékból finanszíroznak. A támogatást továbbra is az öregségi nyugdíj két és félszereséig kapja még a korábbi rendszerben a két alsó szinten szereplő támogatotti réteg.

Az augusztus 20-i tűzijátékot a mai döntés értelmében megtartják, de szerényebb keretek között. Mint a kormányszóvivő elmondta: az árvízkárosultakat megsegítő nemzeti ünneppé akarják tenni augusztus 20-át.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter elmondta: a 29 tervezett kormányzati intézkedésből 16 kapcsán zárult le az egyeztetés. A kormány beavatkozása nélkül 5 százalék fölött lett volna a deficit - hangoztatta Matolcsy. A nemzetgazdasági miniszter megerősítette, hogy az idei évben tartani kívánják a 3,8 százalékos költségvetési hiánycélt. Ma a kormány a pénzügyi konszolidációval, és a növekedés újraindításával kapcsolatban hozott döntéseket.

A 16 százalékos, egykulcsos személyi adót a következő hat hónapban kidolgozzák és 2011 január 1-vel bevezetik.

A benyújtandó módosítások között szerepel még az éves, 500 millió forintos maximális nyereség esetében fizetendő 10 százalékos társasági adóról. Ezt minden társaság felveheti, 500 millió forintos adóalapig, az efölötti rész továbbra is 19 százalékkal adózik.

50 literig szabad a gyümölcspárlat készítés

Ötven literig otthon mindenki készíthet gyümölcspárlatot, ez után jövedéki adót nem kell fizetni - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán a kormányszóvivői tájékoztatón. Hozzátette: hasonló döntést hoztak a Széchenyi kártya kiterjesztéséről: 50 millió forintra emelik a beruházásokra fordított hitelkeretét, amelyhez a kormány 2 százalékos kamattámogatást ad.

Döntés született a kkv-kat terhelő 10 kisadó eltörléséről. Hetet július 1-től, hármat a következő év januárjától törölnek el. Matolcsy György szerint a vállalás arról szól, hogy hat éven belül a térség átlagánál alacsonyabb legyen a hazai adóteher. Ezzel a két intézkedéssel a Fidesz a vállakozók érdekképviseleti szerveivel (VOSZ, MKIK) történt korábbi megállapodásainak tett eleget. A kommunális-, az építményi, és a helyi idegenforgalmi adó az a három adónem, amely csak jövőre szűnik meg.

Döntöttek az adórendszeren kívüli kereset beveztetéséről. Így tehát ha a család a foglalkoztató, például idősgondozás esetében, nem kell személyi jövedelemadót és tb járulékot fizetni, a munkaadó pedig mentesül a kötelezettségek alól egy ezer forintos regisztrációs díj ellenében.

A Széchenyi kártya beruházási hitelkeretét 50 millió forintra emelték.

Matolcsy György kiemelte: szakmailag és emberileg is megfelelőnek tartja az állami vezetők 2 milliós jövedelmi plafonjának bevezetését.

Döntés született arról, hogy a költségvetési szektorban 98 százalékos rendkívüloi szja-t vezetnek be a 60 napon túli végkielégítések esetében. Mint mondta, az 50-100 milliós végkielégítések elfogadhatatlanok, ezért vezették be "Obama magyarországi adóját".

Költségvetési felügyelőket küldenek ki a közszférában működő, nagy intézményekhez, egyetemekhez és egészségügyi intézményekhez. A felügyelőknek jogukban áll megtekinteni a számlákat és szükséges esetén akár megállítani egy-egy döntés meghozatalát.

120 milliárd forint értékben zárolnak költségvetési keretet, elsősorban minisztériumi forrásokat. A minisztériumoknál ez elsősorban eszközbeszerzést érinti.

A bankadó kapcsán a miniszter elmondta: három fős delegációt neveznek ki Matolcsy György, Fellegi Tamás, és Varga Mihály személyében, akik elvileg a következő napokban megállapodnak a bankadóról. 200 milliárd forintos bevételt vár a kormány az adótól, ebből 120 milliárd forintot fizetnének a bankok, 30-30 milliárdot a biztosítók és egyéb pénzügyi cégek között oszlana el. A fennmaradó 13,6 milliárd már korábban bekerült a költségvetésbe, hitelintézeti járadék formájában. A bankok a mérlegfőösszeg szerint, a biztosítók és más pénzügyi cégek az árbevétel arányában fizetnék meg az adót.

Matolcsy György szerint a bankokkal való tárgyalást segíti, hogy a kormány felajánlja a bajba jutott devizahitelesek megsegítését, ennek eredményeképpen céltartalék szabadul fel, amelyből a miniszter szerint kifizethetik a cégek az adót. Hozzátette: a pénzintézetek a tervek szerint nem háríthatják át a költségeket és nem csökkenthetik a hazai cégek finanszírozását.

A parlament elé terjesztik azt a törvénymódosítást, amelynek eredményeképpen július 1-től csak forint alapú hitelek esetében használható jelzálogként ingatlan. Szeptember és december között vezetik be a bajba került jelzáloghiteleseket segítő szervezetet, mire tehát a kilakoltatási moratórium megszűnik, már rendelkezésre áll az intézmény.

Matolcsy György leszögezte: páratlan tempóval indult el a kormány, az intézkedések célja, hogy 2010-ben megvalósuljon a pénzügyi stabilizáció. 2011-től 2013-ig megvalósul a strukturális reform, 2013-tól pedig ennek eredményeképpen gyors növekedés kezdődhet a gazdaságban, így ekkorra Magyarország lehet a térség leggyorsabban fejlődő gazdasága.

A kormány célja, hogy új készenléti megállapodást kössön az IMF-fel a mostani szerződés lejártakor, ennek célja, hogy támogassa a stabilizációt. A szerződést az év végén vagy a jövő év elején kötnék meg a Valutaalappal. 

- megszűnik 7 kisadó

- 51-ről 33-ra apad a beruházási engedélyek száma

- A Széchenyi Kártya beruházási hitelkerete 50 millió forintra nő, 2 százalékos kamattám. mellett

- bevezetésre kerül az adórendszeren kívüli kereset fogalma

- egyenes ági öröklés és ajándékozás illeték-mentessége

- nem kell vállalkozóvá válni ingatlan bérbe adásához

- szabad háztáji „pálinkakészítés” 50 literes mennyiségig

- havi bruttó két millió forintban maximált kereset a közszférában

- a költségvetési szektorban 98 százalékos szja a 60 napon túli végkielégítésekre

- költségvetési felügyelők kiküldése a közszférában működő nagyobb intézményekhez

- 120 milliárd forintos megtakarítási csomag (fejezetek zárolása)

- csak forintalapú ingatlanhitelek után lehet jelzálogot bejegyeztetni

- moratórium a közüzemi díjak emelésére december 31-ig

- kilakoltatási moratórium december 31-ig

- megmarad a gázártámogatás a legrászorulóbb családok számára Matolcsy: Lesz bankadó! - Fotó: Darnay Katalin -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.