BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A megszorítások visszavethetik a régiót

A Raiffeisen Capital Management közzé tette a fejlődő piacokról szóló aktuális jelentését.

A közép- és kelet-európai nemzetgazdaságok továbbra is egyértelmű fellendülési tendenciákat mutatnak. A nyugat-európai államokban tovább folytatódó ipari növekedés ösztönzőleg hat a kelet-európai gazdaságokra, és azok exportjára. Azonban az államháztartás konszolidálása érdekében tett nagyfokú erőfeszítések az elkövetkező években jelentős mértékű terhet rónak majd az EU gazdasági növekedésére, ezért a kelet-európai térség államainak középtávú növekedési kilátásai ismét bealkonyulhatnak. Ezért a saját belföldi keresletnek egyre fontosabb szerepet kell kapnia a térség országainak tartós fellendülésében.

Magyarország a térség azon országai közé tartozik, amelyek leginkább megszenvedték a globális gazdasági válságot. A konjunktúra dinamikája időközben kedvezőbb külföldi kereslet hatására pozitív, ami az ipari termelés növekedésében és az év eleje óta pozitív kereskedelmi mérlegben mutatkozik meg. A kormány által 2011-re tervezett új segélycsomag megállapodás pótlólagos biztonságot nyújtana az ország számára, és várhatóan kedvezően hatna a magyar értékpapírokra. Júniusban a forint a régió egyik leggyengébben teljesítő devizája volt, az árfolyamok várhatóan volatilisek maradnak, az új kormány jövőbeni reformjait övező számos, még fennálló tisztázatlan körülmény miatt. A bővebb jelentést megtekintheti itt

A cseh gazdaság továbbra is erőteljesen javul. Inflációs nyomás jelenleg nincs, alacsony 1,2 százalékos szinten stabilizálódott. Az alapkamat történelmi mélypontont 0,75 százalékos szinten áll, a cseh korona pedig továbbra is a térség legstabilabb devizái közé tartozik, mely az euróval szemben csupán csekély mértékben csökkent.

A lengyel gazdaság robosztus növekedése a külföldi keresletnek köszönhető, és a kiskereskedelmi forgalom is stabil. Az inflációs ráta tovább esett, az alapkamat 3,5 százalékon maradt mely megfelel a piaci várakozásoknak és a következő hónapokban sem várható változás. A zloty júniusban a kockázatkerülés hatására erőteljesen ingadozott az euróval szemben, a lengyel kötvények árfolyamai is estek a hónap során.

Törökországban a líra leértékelődött, az alapkamat tavalyi csökkentési ciklusa lezárult. Az inflációs adatok ezzel szemben kedvező meglepetést okoztak, immár a kamatemeléseket jóval későbbre várják, néhány piaci megfigyelő pedig már akár újabb kamatcsökkentést is el tud képzelni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.