BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Akadozik az elektronikus áfa-visszatérítés

Egyelőre igencsak akadozik az EU-n belüli elektronikus áfa-visszatéríttetés rendszere, holott már 2010. január elsejétől működnie kellene.

Gyakorlatilag ezt ismerte el Brüsszel is azzal a bizottsági döntéssel, hogy meghosszabbította a tavalyi, más tagállamot érintő áfa-visszatérítési igények teljesítésének határidejét.

A magyar cégek közül a Waberer’s csoport például legalább egymillió euróra vár – tudtuk meg Wáberer György elnök-vezérigazgatótól. Szerinte korábban kiszámíthatóbb volt az átfutási idő, „most a kifizetések csúszását érzékeljük”. Brüsszel azért kényszerült a halasztó döntésre, mert az új rendszerrel kaotikussá vált” az áfa visszatérítése. Azzal, hogy néhány tagállam halasztást kért a bevezetésre, borult az egész rendszer.

A TMF áfatársaság szerint csak hét tagállamban működik teljesen a rendszer, tizennégyben vagy nem, vagy csak részben elérhetők a nemzeti portálok. Ami a magyarországi tapasztalatokat illeti, az APEH-nál zökkenőmentes a kormányzati portálon keresztül benyújtott kérelmek fogadása – tájékoztatta lapunkat Farkas Zoltán, a Deloitte tanácsadó cég áfamenedzsere.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

A témáról szóló jegyzet itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.