BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Leragadt a pannon puma - Kétes a kilábalás

Növekszik az export, az import és a reálbérek is, de a foglalkoztatottak száma csökken, a munkanélküliek száma növekszik, és az infláció is nálunk a legmagasabb az EU-ban.

A KSH ma kiadott gyorsjelentése alapján nem gondolhatjuk azt, hogy Magyarország kint van a válságból. A tájékoztató a 2010-es január-májusi adatokat tartalmazza, és az előző év azonos időszakához viszonyt.

Az ipari termelés, a kivitel és a behozatal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, az építőipar és a kiskereskedelem visszaesett. Utóbbi azt mutatja, hogy semmi jele a kereslet növekedésének.

„2010. január–májusban az ipari termelés volumene 7,3%-kal, a kivitel értéke 19,0%-kal, a behozatalé 16,3%-kal emelkedett. Az építőipar teljesítménye 11,6%-kal, a kiskereskedelmi forgalom 4,8%-kal elmaradt a tavaly január–májusitól.”

A tavaszi hónapokban csökkent a foglalkoztatottak száma, az egy évvel korábbihoz képest 0,6%-kal, a munkanélküliek száma 18%-kal emelkedett.

A reálkeresetek növekedtek, de ez részben betudható a közalkalmazottak eseti bérkiegészítésének, így az első 5 hónapra vonatkozó 4%-os reálkereset növekedési adat nem annyira bíztató.

Az ipari termelés ugyan 7,3%-kal növekedett, de figyelembe kell venni, hogy egy évvel ezelőtt 23,2%-os csökkenés volt kimutatható.

„A külkereskedelmi termékforgalom májusi adatai az év első négy hónapjával ellentétben az import euróértékének az exportét meghaladó növekedéséről tanúskodnak.

A külkereskedelmi termékforgalomban májusban az első becslés szerint a kivitel euróértéke 23%-kal, a behozatalé 25%-kal növekedett az előző év azonos hónapjához képest. A külkereskedelmi mérleg májusban 429 millió euró aktívumot ért el, ami az egyenleg némi növekedését jelenti az előző év azonos hónapjához képest.

A január–májusi időszak egészében 19%-os volt az export és 16%-os az import euróértékének növekedése. Az öthavi külkereskedelmi mérleg 2250 millió eurós többletet mutatott, amely 1,6-szerese az előző év azonos időszakában mért aktívumnak.

A külkereskedelmi forgalom forintárszintje január–áprilisban az exportban 7,7%-kal, az importban 8,2%-kal csökkent, így a cserearány 0,5%-kal javult. A forintárszint alakulására nagy hatással volt, hogy nemzeti valutánk egy év alatt a főbb devizákhoz képest az év első négy hónapjában átlagosan 9,7%-kal erősödött, ezen belül az euróhoz képest 9,0, a dollárhoz képest pedig 14%-os volt a felértékelődés mértéke.”

A nemzetgazdaság adósságállománya növekedett az egy évvel korábbihoz képest. „A nemzetgazdaság bruttó, a közvetlen tőkebefektetéseken belüli egyéb tőke nélküli külföldi adósságállománya 2010 március végén 108,7 milliárd euró volt, a nettó adósságállomány pedig 54,3 milliárd eurót tett ki.”

A bruttó államadósság 7,1%-kal volt magasabb az egy évvel korábbihoz képest, a nettó 2,6%-kal, „az államháztartás és az MNB együttes nettó adósságállománya 15,8 milliárd euró volt március végén, 21%-kal több, mint egy évvel korábban”.

A foglalkoztatottak száma csökkent az előző év azonos időszakához képest, a versenyszférában 61 ezer fővel dolgoznak kevesebben, amit az ellensúlyoz, hogy a költségvetésben a foglalkoztatottak száma 41 ezer fővel haladja meg a 2009 január-májusi periódust.

„A keresetek növekedése az év elejéhez képest mérsékeltebb ütemben folytatódott. 2010. január–májusban a bruttó átlagkereset – a számviteli nyilvántartások alapján – 204 300 forintot, a nettó átlagkereset 133 500 forintot tett ki.” – A reálbérek 4%-kal haladták meg az előző év azonos időszakát 5,8%-os infláció mellett. A KSH jelentéséből kiderül, hogy a költségvetésben foglalkoztatottak januári és márciusi eseti keresetkiegészítés (bruttó 49-49 ezer forint) közrejátszott a reálkereset növekedésében. „A fogyasztói árak júniusban a májusinál némileg gyorsabban, 5,3%-kal nőttek az egy évvel korábbihoz képest. Az első félév átlagában 5,7%-os volt a növekedés (tavaly ilyenkor 3,3%).”

Az ipari termelés 2009-ben 82,3%-ra zsugorodott az előző évhez képest, 2010 első 4 hónapjában 105,7%-ra növekedett az előző év azonos időszakához viszonyítva, és 2010 májusában 113,7%-ra emelkedett az ipari termelés 2009 májusához képest.

Májusban gyorsabban növekedett az ipari termelés, mint az év előző hónapjaiban, de még mindig elmarad a 2008-as bázistól. Az iparban a belföldi értékesítés és a létszám csökkenése arra enged következtetni, hogy az ipar még nem áll a lábán, és a vállalatok is kénytelenek kevesebb egyént foglalkoztatni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.