BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Matolcsy: Lenyomják a bankok torkán az adót

Mivel a tegnapi tárgyalások sikertelenül végződtek a kormány és a bankok között, ma egy, a korábbi első tárgyalási forduló "informális eredményének" megfelelő törvényjavaslatot nyújt be a kormány a parlamentnek a bankadóról - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Reutersnek adott interjújában.

A bankadóval kapcsolatban Matolcsy elmondta: számítások szerint lesz szükség a bankadó miatt plusz tőke bevonására a bankszektorban, és a Bankszövetség vizsgálja, mely területeket érintheti ez.

Matolcsy sajnálattal közölte: a tegnapi tárgyalások során a Bankszövetség vezetője "visszavonta tárgyalási hajlandóságát", ezért "nagyon kétséges", idén születhet-e megállapodás. Hat külföldi tulajdonnal rendelkező nagybank tulajdonosai visszavonták leánybankjaiknak adott tárgyalási felhatalmazásukat, ezért megegyezés hiányában a kormány a parlamentnek ma benyújtja a bankadóról szóló törvényjavaslatát - közölte a miniszter a portfólió szerint.

"Egy bank sem fogadta el a kormány javaslatát", melyet a tegnapi egyeztetések után hétfőn jelentettek volna be - mondta Matolcsy. Egy brutális bankadó helyett azonban fair módon jár el a kormány, és az első tárgyalási fordulón született informális megegyezésnek megfelelő koncepciót nyújt be még ma a parlamentnek.

A külföldi tulajdonú leánybankok képviselői a Reutersnek azt mondták: nem adták fel a tárgyalásokat, egyszerűen meg szeretnék várni a nemzetközi hitelezőkkel folytatandó jövő heti egyeztetések eredményét.

Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára reggel a TV2 Mokka című műsorában azt mondta, bár a Bankszövetség a tárgyalások elhalasztását szeretné kérni, bízik abban, hogy hamarosan megszületik a megállapodás a bankadóról.

A bankok legalább részben át fogják hárítani az ügyfelekre a tervezett bankadót  - mondta a Világgazdaság Online-nak Matolcsy György nyilatkozata kapcsán Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője. A szakértő szerint az ilyen magas szintű tőkekivonás visszafoghatja a hitelezést egyes szektorokban, a tavaly már amúgy is alacsony profitot elkönyvelő bankok pedig akár veszteségessé is válhatnak.

Suppan Gergely a Takarékbank elemzője úgy véli, még nem szabad biztosra venni, hogy a bankadót jelenlegi formájában vezetik be. A szakértő megjegyezte, hogy a kormány csak a bankok felé kezdeményezett tárgyalást az adóról, a lízingcégek és egyéb pénzügyi szolgáltatók is igyekeznek kilobbizni hasonló kedvezményeket, egyelőre sikertelenül.

Suppan szerint várhatóan a bankok megpróbálják majd átterhelni az ügyfelekre a költségeiket, de ez a leendő szabályozás hatására nehezen lesz megvalósíthat, így a pénzintézetek kénytelenek lesznek inkább a működési költségeiken takarékoskodni. Suppan úgy látja, a bankok nem vonultak ki a tárgyalásokról, mindössze megvárják az IMF-küldöttség érkezését.

Az fn.hu információi szerint hat, erős külföldi anyabankkal rendelkező hazai bank nemzetközi fórumokra szeretné terelni a banki különadó ügyét; jövő szerdán találkoznának az IMF-fel. A portál szerint sikerült elérniük, hogy elhalasszák azt az egyeztetést, amely július 1-én lett volna a Nemzetgazdasági Minisztérium és a bankszövetség között. A hat külföldi háttérrel bíró nagybank azt kérte, hogy halasszák el a jövő hét második felére ezt az egyeztetést.

A hírek szerint ezek a bankok az IMF-fel szeretnének találkozni jövő szerdán, és a nemzetközi szervezet segítségét kérik a magyar kormány megpuhítására (mindez azért lehet jó taktika, mert Szapáry György, Orbán Viktor főtanácsadója szerint új megállapodás készül Magyarország és az IMF között). A magyar bankok ismételten megkeresték az Európai Bankszövetséget is, amely egyszer már írt egy levelet a bankadó ellen - olvasható az fn.hu-n.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.