BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Fed újabb gazdaságélénkítést fontolna meg romló kilátások esetén

Az amerikai jegybank (Fed) nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy újabb gazdaságélénkítő intézkedéseket hozna, ha romlanának az amerikai gazdasági kilátások - derült ki a Fed augusztus 10-ikei kamatdöntő ülésének kedden ismertetett jegyzőkönyvéből.

A dokumentum szerint, a banknak további gazdaságélénkítő lépéseket kellene megfontolnia arra az esetre, ha az amerikai gazdaság kilátásai érezhetően romlanának.

Augusztus 10-én a Fed nem változtatott alapkamatán, a várakozásoknak megfelelően, az egynapos kamat célsávja rekord alacsony szinten, 0,0 és 0,25 százalék között maradt.

Az irányadó kamat 2008. vége óta változatlan az Egyesült Államokban.

A kamatdöntésről akkor kiadott közlemény szerint a Fed kamatdöntő Nyíltpiaci Bizottságának (FOMC) legutóbbi, júniusi ülése óta valamelyest lassult a gazdasági fellendülés üteme. Bár a háztartások fogyasztása növekvőben van, a jelentősebb bővülésnek gátat szab a tetemes munkanélküliség, a hitelek szűkössége.

Az üzleti szférában növekszenek a beruházások, de a vártnál kisebb mértékben, és ez nem érződik a foglalkoztatás bővülésében. Mindent egybevetve a Fed szerint: az amerikai gazdaság fellendülése rövid távon szerényebb lesz, mint amire korábban számítottak.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.