BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

"A Fidesz javaslata teljesen felborítaná a nyugdíjrendszert"

Teljesen felborítja a Nyugdíjbiztosítási Alap egyensúlyát, és a jelenlegi nyugdíjrendszer stabilitását, ha valóban bevezetik a 40 év szolgálati idő utáni szabad nyugdíjba vonulást a nők számára - mondta a Népszavának a Nyugdíjbiztosítási Ellenőrző Testület elnöke.

Szeremi Lászlóné szerint ma az alap pénzügyi helyzete stabil, az idei első öt havi adatok alapján 11 milliárd forint többletet mutat, tehát javult a járulékfizetési mutató, és ha továbbra is így alakulnak a dolgok, akkor év végére kiegyenlítődhet a mérleg. Ez egyértelműen a nyugdíjba vonulás követelményi szigorításának köszönhető - hívta fel a figyelmet.

Szereminé szerint jelenleg úgy néz ki, hogy hosszú évekre előre kiegyensúlyozták a magyar nyugdíjrendszert. Ma kettős feltétele van a nyugdíjazásnak: a korhatár és a szolgálati idő. Ha előbbi kiesik és csak a szolgálati időt veszik figyelembe, akkor egy teljesen más nyugdíjrendszerre is szükség lenne, hiszen egy ilyen megközelítés ellent mond a mi rendszerünknek, de az uniós törekvéseknek is.

Nem illeszthető be a struktúrába, hogy csak a szolgálati idő legyen a feltétel - mondta a lapnak. Ma férfiak és nők között nincs különbség, egy csak nőknek szánt kedvezmény így szakmailag elfogadhatatlan.

A javaslattevők nyilván honorálnák a nők plusz terheit, de ezt igazságosabb formában megtehetnék a gyermekek utáni jogosultságok, kedvezmények visszaállításával. Éppen közelíteni kellene a nyugdíj-kategóriákat, hiszen eddig is sok feszültséget okozott, hogy egyes szakmákban nyugdíjba lehet menni már 20-25 év szolgálati idő után is. Összességében ez a javaslat egyáltalán nem érett a megvalósulásra, teljesen megbolygatná a rendszer egyensúlyát - szögezte le Szereminé.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.