BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A magyar kilátások a legbizonytalanabbak

A visszatérő recesszió esélye alacsony a világgazdaságban, azonban a korábban vártnál lassabb lehet a kilábalás – írja az Economist Intelligence Unit (EIU) legfrissebb előrejelzésében.

A Közép-, Kelet-Európai térség legstabilabb gazdasága Lengyelország, míg a magyar kilátások a legbizonytalanabbak a londoni szervezet szerint. Az euró zóna növekedési kilátásai javultak, így a térség korábbi 0,7 százalékos növekedési előrejelzését 1,3 százalékra módosította a 2010-es évben. A 2011-re vonatkozó kilátásokkal kapcsolatban még óvatos az EIU, ugyanis a jövő évi növekedést döntő mértékben a nemzetközi kereskedelem bővülésének alakulása határozhatja meg, ami befolyásolhatja a legnagyobb exportra termelő tagállamok, mint Németország növekedési kilátásait.

Az Egyesült Államok növekedését illetően már nem optimista a szervezet, melynek oka a már most stagnáló lakáspiac és a munkaerő-piaci helyzet. A korábban 2010-re várt 3,3 százalékos illetve a 2011-re várt 2 százalékost bővülést az EIU 2,8 százalékra és 1,5 százalékra csökkentette. A Fed által rekord alacsonyan tartott alapkamatról a szervezet úgy vélekedik 2012 vége előtt nem várható annak emelése, előre jelzésük szerint akkor 1,75 százalékra emelheti a közpinti bank. A londoni szervezet szakértői szerint ezzel egy időben, esetleg kicsit korábban várható Japánban és az Egyesült Királyságban a kamatemelési folyamatok megkezdése.

Ázsia növekedési kilátásai továbbra is stabilak és kiemelkedők a szervezet szerint. 2010-ben 7,7 százalékos 2011-ben 6,4 százalékos növekedést vár a szervezet Ázsiában. Kínában tartható az idei évre már korábban előirányzott 9,9 százalékos és a jövő évi 8,3 százalékos bővülés, és az EIU véleménye szerint a felmerülő gazdasági problémákat a pekingi kormány meg tudja oldani.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.