BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína lassul, a nyomás nő, az olaj drágább

Kína importjának növekedése lelassult júliusban, ezt közgazdászok annak a jeleként értékelik, hogy az ország rohamos gazdasági bővülése lehűlőben van.

Az import a múlt hónapban 22,7 százalékkal növekedett, messze elmaradva a júniusban jelzett 53 százalékos növekedéstől. Ugyanakkor az export 38,1 százalékkal növekedett a júniusban feljegyzett 35,2 százalékos emelkedés után, növelve a kínai kereskedelmi többletet – jelenti a BBC.

Megfigyelők szerint az a tény, hogy Kína kereskedelmi többlete már 28,7 milliárd dollárt ér el, vélhetően növeli a Pekingre nehezedő nyomást annak érdekében, hogy tegyen intézkedéseket a jüan erősítésére.

Brian Jackson, a Royal Bank of Canada hongkongi részlegének vezető elemzője szerint miközben az Egyesült Államokban a munkanélküliségi ráta közel 10 százalékos, és az e héten nyilvánosságra kerülő friss adat vélhetően több mint 40 milliárd dolláros amerikai kereskedelmi deficitet jelez majd, Washington valószínűleg fokozza a nyomást Pekingre a kínai valuta értékének további erősítésére.

Eközben az olaj ára 81 dollár alá csökkent a Kínából érkező hír hatására, hiszen az import csökkenése előrevetíti, hogy a világ második legnagyobb fogyasztója csökkenti olajvásárlásait. Kína júliusban 4,47 millió hordó olajat importált naponta, ez 17,5 százalékkal alacsonyabb a júniusi mennyiségnél. A szeptemberi jegyzésű nyersolaj ára 80,91 dollár volt ma reggel szingapúrban, ez 57 százalékos csökkenés a korábbi záróárhoz képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.