BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sínen a német bankadó

Várhatóan holnap dönt Berlin a konkrétumokról

Szigor. Határozott formát kezd ölteni a banki különadó bevezetését elrendelő, illetve a pénzintézetek feldarabolását vészhelyzetben lehetővé tevő német törvényjavaslat. Berlini pénzügyminisztériumi források szerint a kabinet holnap hoz döntést a részletekről, és a terveket gyorsított eljárással várhatóan még az év vége előtt jóváhagyják. Bár a törvényalkotók szándéka az volt, hogy az adófizetők teljes mértékben mentesüljenek a pénzintézetek jövőbeni megsegítésének terhei alól, a jelek szerint ezt a célkitűzést nem sikerül maradéktalanul teljesíteni.

A banki különadót a tervek szerint minden évben szeptember 30-ig vetnék ki, amelyből a csődbe ment pénzintézetek megsegítését finanszíroznák. A biztosítókra és fedezeti alapokra nem vonatkozna az új elvonás.

A különadó mértékét az illető hitelintézet kötelezettségei, illetve a pénzpiaci súly alapján állapítanák meg, de a befizetés soha nem haladhatná meg az éves nyereség 15 százalékát. Külön problémát jelenthet ugyanakkor a kettős adóztatás, amelynek elkerüléséről már folynak a tárgyalások Nagy-Britanniával. Az elképzelés szerint egyébként csak németországi székhelyű pénzintézetekre vetnék ki a különadót.

Az előzetes számítások szerint 1-1,3 milliárd eurós bevételre lehet számítani a bankadóból, amelyet nem a költségvetésbe, hanem egy különálló alapba folyatnának. Előfordulhat azonban, hogy a felhalmozott összeg nem elég egy nagy pénzintézet szanálásához, ezért a szövetségi állam 20 milliárd euró erejéig kezességet vállalna a kötelezettségek után, az új alap önmagában pedig újabb 100 milliárd után vállalhat jótállást. DPA, Reuters

Merkel hajthatatlan

A német kancellár továbbra is kitart a meghosszabbított működésű atomerőművekre kivetendő különadó mellett. Angela Merkel tegnap megerősítette Berlin ebbéli szándékát, amelyet egyébként az EU energetikai biztosa is támogatásáról biztosított (VG, augusztus 23., 4. o.).


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.