BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még sokáig magas lehet a munkanélküliség az Egyesült Államokban

Akár 2013-ig nem éri el a válság előtti szintet a munkanélküliség az Egyesült Államokban, a háztartások vagyona pedig csökken a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint.

Az 1930 óta a legsúlyosabb válságot követően a világ legnagyobb gazdasága jó úton halad a kilábalás felé, mely leginkább a fiskálisösztönzésnek és az ösztönző monetáris politikának köszönhető, áll az OECD friss tanulmányában.

A gazdaság 2,6 százalékos bővülését várja a felmérés és ezzel azonos szintű növekedést prognosztizál a jövő évre vonatkozólag, mely lassabb a recesszió előtti időszak növekedésénél, de a szigorúbb hitelfelvételi lehetőségek és a háztartások vagyon vesztése korlátozza a növekedési lehetőségeket.

A következő években nem valószínű, hogy a válság előtti szintre csökkenjen a munkanélküliség, mondta el Angel Gurria, OECD főtitkár. Ebből kifolyólag szükséges a szervezet szerint a makrogazdasági ösztönzés fenntartása rövidtávon, melynek folytatását a Fed elnök, Ben Bernanke is támogatja.

Az amerikai költségvetési hiányt azonban fenntartható pályára kell állítani, ebből a szempontból támogatandó az adminisztráció csökkentésére vonatkozó célkitűzést és a bizalomerősítése érdekében megvalósítandó a 2015-re tervezett 3 százalékos GDP arányos hiány, mondta Gurria.

A felmérés szerint idén átlagosan 9,7 százalékos munkanélküliségi ráta várható, jövőre pedig 9,0 százalékos. A Bloomberg által megkérdezett közgazdászok szerint idén 9,6 munkanélküliségi ráta várható év végére és 9,2 százalékos a jövő évben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.