BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyugdíjreform Bulgáriában

A szolgálati idő meghosszabbítását javasolja a szófiai kabinet

Tízévnyi szünet után Bulgária ismét nekilát a nyugdíjrendszer átalakításának. Totju Mladenov szociális miniszter javaslata 361 millió euró költségvetési megtakarítást irányoz elő az elkövetkező 3 évre. Két lépésben, 2011. január 1-jétől, illetve 2013. január 1-jétől emelnék meg három évvel a nők és férfiak minimális szolgálati idejét. A férfiak esetében 40, a nőknél 37 évnyi aktív munkaidő után járna a teljes nyugdíj, a 63 és 67 éves korhatár megtartása mellett. A teljes értékű nyugdíjak 60–90 euró között mozognak, így a legtöbben e mellett is csak mellékes keresetek segítségével tudják fenntartani magukat.

A bolgár nyugdíjpénztár hiánya 1,1 milliárd euróra nőtt 2010 első fél évében. A kormány reményei szerint az adóssághegy lefaragása mellett az új rendszer a szabályos munkaviszonyban történő alkalmazására fogja serkenteni a munkaadókat. Ma a legtöbb cég hivatalosan 120 eurós átlagbérért dolgoztatja alkalmazottait a szociális járulékok minimalizálása érdekében – mutat rá a Der Standard. A jövedelem maradékát feketén adják.

Egyes bolgár közgazdászok kételkednek a reform hatékonyságában, szerintük már csak a cégek tíz százaléka foglalkoztatja embereit így. Georgij Ganev, a liberális CLS gazdaságkutató elemzője szerint a terv meg sem érdemli a reform elnevezést; a minimális munkaidő meghoszszabbítása csak egy paraméter megváltoztatását jelenti, miközben a rendszer tényleges átalakítását a magánpénztárakra való fokozatos átállás garantálná.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.