BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Die Presse: Nem kell rettegni Kelet-Európától

Nyugat-Európához viszonyítva a kelet-európai államok eladósodottsága viszonylag alacsony.

Teljes mértékben alaptalannak bizonyult az a tézis, mely szerint Ausztria és Kelet-Európa csődközelben van - írja a Die Presse . A bécsi lap emlékeztet arra, hogy Magyarország államadóssága jelenleg a GDP 80 százalékát teszi ki. A válság sújtotta ország eladósodottsága az eurózóna tagállamai átlagának felel meg. Közép- és Kelet-Európa más országainál az állam eladósodottsága továbbra is jelentősen a 60 százalékos maastrichti határ alatt marad.

Az államadósság csökkenése vélhetően csak igen lassan következik be - véli Fritz Mostböck, az Erste-csoport vezető elemzője. Az elmúlt években a kelet-európai államok adóssága meredeken nőtt. Romániában az adósság a GDP 2005-ben feljegyzett 15,8 százalékáról idén 30,5 százalékra nő, azaz megkétszereződött. Szlovéniában az adósság ugyanebben az időközben 14,6 százalékkal 41,6 százalékra szökkent fel, Lengyelországban a növekedés 7 százalékpontos volt (54 százalék), valamivel tehát mérsékeltebben. Bulgáriában viszont csökkent az adósság, 29-ről 17,4 százalékra.

Teljesen alaptalannak bizonyult az a tézis, miszerint Ausztria és Kelet-Európa csődben lenne - hangsúlyozta Mostböck. Magyarország, Csehország, Szlovénia, Románia és Horvátország állami eladósodottsága együttvéve 220 milliárd euró, ez még mindig 80 milliárd euróval alacsonyabb, mint Görögországé. Mostböck szerint a közép- és Kelet-európai államok által közzétett gazdasági adatok helytállóak, mivel ezek az államok nem kockáztatják meg, hogy meghamisítsák a számokat.

"Nem fogunk többé olyan növekedési rátákat tapasztalni, mint amilyeneket az eltelt években láttunk" - fogalmazott a vezető elemző. A szakértő szerint ugyanakkor a kelet-európai államoknak még mindig vannak versenyelőnyei, mint a csekély bérköltségek, amelyek a válságban tovább csökkentek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.