BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemzői kételyek a költségvetést illetően

Az államadósság számottevő csökkenését jövőre még nem tartja reális várakozásnak Gerőcs Tamás, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője, aki más elemzőkhöz hasonlóan felhívta a figyelmet a jövő évi büdzsé keretszámait övező bizonytalanságokra, ugyanakkor tarthatónak látja a keretszámokat.

A kormány 3,5 százalékos inflációs prognózisa általában megegyezik az elemzői várakozásokkal, itt csak kisebb kockázatot lát az elemző, a 3 százalékra prognosztizált gazdasági növekedéssel kapcsolatban viszont véleménye szerint már több a kérdőjel, ezért legfeljebb 2-2,5 százalékos növekedést tart reálisnak.

Gerőcs Tamás (lapunk korábbi munkatársa - A szerk.) ezt azzal indokolta, hogy külső és belső bizonytalansági faktorok is övezik a magyar gazdaság teljesítőképességét. Ide sorolta, hogy jövőre már éreztetni fogja hatását az eurózónában a radikális államháztartási konszolidációs programok beindulása, ennek keresletszűkítő hatása pedig várhatóan begyűrűzik a térségbe exportáló gazdaságokba is. A belső kereslet növekedését pedig minden bizonnyal a folytatódó kiigazítás fogja fékezni. Az energia- és telekomcégekre kivetett különadónak biztosan beruházás fékező hatása lesz, és kérdéses, hogy a társasági adócsökkentés mikortól tudja ezt érdemben ellensúlyozni - hívta fel a figyelmet.

Az elemző szerint erősen kétséges, hogy a 3 millió magánnyugdíjpénztári tag 90 százaléka át fog lépni az állami rendszerbe, főleg amiatt, mert az átlépőknek megígért kompenzációs mechanizmusról még keveset tudni.

Ráadásul a kormány az adósságfinanszírozásba is bevonna egy jelentősebb tételt a magánnyugdíjpénztárak vagyonából, de nem világos, hogy ennek milyen valós hatása lesz az adósságfinanszírozás költségére, vagyis kétséges az a feltételezés, hogy jövőre számottevően csökkeni fog az államadósság. Egyelőre reálisabb azt feltételezni, hogy nem nő tovább - jelentette ki az Equilor elemzője.

Megjegyezte: a magánnyugdíjpénztári befizetések átcsatornázásának még az alkotmányossági próbát is ki kell állnia, ezért "veszélyesnek" nevezte, hogy ilyen nagy mértékben függ a jövő évi államháztartás bevételi oldala ettől a nem csekély tételtől.

Tegnap Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője optimistán nyilatkozott. Szerinte százmilliárdokat spórolhat az állam a kamatkiadásokon, és a jövő évre 1055 milliárd forintra tervezett kamatkiadás is lényegesen alacsonyabb lehet.

Németh Dávid, az ING elemzője már óvatosabb volt, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyugdíjkassza hiánya 2012-től újratermelődhet, ma még nem látni pontosan, hogy a magánnyugdíjpénztári vagyon elköltését követően ezt hogyan lehet pótolni.

Gerőcs a bizonytalansági tényezők közé sorolta a Nemzeti Eszközalap Kezelő felállítását is, amely bizonyos indokolt esetben állami garanciavállalást léptet életbe a fizetni nem tudó adós adósságára. Nem tudni, hogy ez hány embert, és a garanciavállalás mekkora vagyontömeget érintene - mutatott rá.

Az elemző szerint a növekedési célt veszélyezteti, hogy érezhető leépítést hajt végre a kormány a közszférában, ami a tervek szerint 25-30 ezer embert érint. Ráadásul az állami szférában a bérkiáramlás nominálisan nem emelkedik majd jövőre, így az szja-csökkentés dacára nem várható, hogy a háztartások vásárlóereje jelentősen erősödjön.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.