BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassuló amerikai gazdasági növekedés

Lassult az amerikai gazdaságnövekedés az elmúlt hetekben - tartalmazza az amerikai jegybank 12 körzetének szerdán ismertetett közös jelentése, az úgynevezett Bézs Könyv.

A jelenés megállapítja, hogy a vizsgált időszakban nem volt inflációs nyomás, a feldolgozóipar termelés bővült, elsősorban az exportnövekedés hatására. A lakossági kiadások stagnáltak, vagy minimálisan nőttek, de az emberek elsősorban a szükséges dolgok vásárlására költenek. A lakóingatlan piac továbbra is lanyha volt, az eladások a tavaly szint alattiak voltak, ugyanakkor stabilizálódtak az ingatlanárak. A bérnyomás minimális volt. A munkaerőpiacon továbbra sem tapasztalható lényegi javulás.

A Bézs Könyv megállapításait figyelembe veszi majd az amerikai jegybank kamatalakító Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC), amely november 3-án fejezi be kétnapos ülését. A szakértők szerint a Fed ezúttal sem nyúl a kamathoz, rekordalacsony szinten, 0,0 és 0,25 százalék között marad.

Ugyanakkor felerősödtek azok a vélemények, hogy a novemberi kamatdöntő ülésen a Fed akár 550 milliárd dolláros állampapír-vásárlási programot jelenthet be. E várakozást erősíti a legutóbbi, szeptemberi kamatdöntő ülés nemrég ismertetett jegyzőkönyve. E szerint a Fed kamatdöntőinek többsége szerint új lépésekre lehet szükség az amerikai gazdaság növekedésének a fellendítésére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.