BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Matolcsy: 35 milliárd forintot szedünk be a Moltól, és más állami cégektől

A nemzetgazdasági miniszter Brüsszelben úgy nyilatkozott: Magyarország tartani fogja az idei hiánycélt.

Magyarország mind az idei, mind a 2011-es hiánycélt tartani fogja – mondta Matolcsy György az uniós pénzügyminiszterek brüsszeli találkozóját követően. A nemzetgazdasági miniszter szerint a hiány csökkentéséhez szükséges egy egyszeri kifizetés a Mol részéről, előzetes befizetések bizonyos állami vállalatoktól, valamint a széndioxid kvóták után járó térítés.

"Ami a költségvetésen tátongó feketelyukat illeti, ennek nagy részét a bankadó tölti majd ki" – idézi a Reuters Matolcsy Györgyöt. A tárcavezető közlése szerint a Molnak és más állami cégeknek 35 milliárd forinttal kell hozzájárulnia a büdzséhez.

A tervezettnek megfelelően, szeptember 30-ig a pénzügyi szervezetek elkészítették a teljes fizetendő „bankadóról” szóló bevallásukat. Ezzel egyidejűleg az éves adó felének befizetését is teljesítették. A bevallások összesítése alapján a pénzügyi szervezetek összességében 182 milliárd forintos adófizetési kötelezettségről számoltak be. Ez az előzetes számítások szerinti összeg 97 százaléka, amely alapvetően megfelel a kormány előzetes várakozásainak. A benyújtott bevallásokban megjelölt éves adó arányos része határidőre befolyt a költségvetésbe – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

Mint arról beszámoltunk, a KSH korrigálta a 2009. évi adatokat: a kormányzati szektor "maastrichti" hiánya tavaly a nemzeti számlák előzetes adatai alapján 1.136 milliárd forint volt, a GDP 4,4 százaléka, szemben a korábban közölt 4,0 százalékkal (1.035 milliárd forint). A kormányzati szektor bevételei a márciusi 11.945 milliárd forintról 12.012 milliárd forintra, azaz 63 milliárd forinttal nőttek a mostani kimutatásban. A kiadások összege 12.984 milliárd forintról 164 milliárd forinttal, 13.148 milliárd forintra emelkedett.

Lehmann Anna, a Központi Statisztikai Hivatal szakértője az MTI-nek elmondta: az uniós projektek végelszámolásánál, illetve a zárások idejét tekintve történtek pontosítások. A korábbiakhoz képest pontosabbá vált, hogy milyen bevételeket lehet az ESA-hiány számításában elszámolni a tavalyi évre. A beruházásokra vonatkozó adatokat tavasszal egy statisztikai kérdőív alapján állítja össze a hivatal, és ezek szintén később lesznek végelegesek.

Orbán Viktor egy tegnapi interjúban említette, hogy 100 milliárd forint hiányzik a költségvetésből. Oszkó Péter szerint azonban nem történt semmi különös, a tavalyi költségvetési hiány egy végleges szám, mely pénzforgalmi szemléletű, és nem változott meg azóta sem. A volt pénzügyminiszter lapunknak adott miniinterjújában felhívta a figyelmet, tavaly ugyanez történt: márciusban 3,4 százalékra tette az Európai Unió a költségvetés 2008-as hiányát, melyet szeptemberre 3,8 százalékra módosítottak.

Barta György, a CIB Bank elemzője a Világgazdaság Online-nak adott nyilatkozatában szintén megerősítette, hogy tartható az idei hiánycél.

Bár konkrét bejelentés még nem történt meg, mégis a piac számára fontos adatnak minősül, hogy várhatóan lesz különadó az energiaszektorban is, az Equilor elemzői véleménye szerint. A MOL árfolyama, nem meglepő módon zuhanással reagált az interjút követően.

Az elemzői vélemény szerint hosszú távon ki tudja gazdálkodni a társaság ezt az összeget, hiszen, ha nem számoljuk bele a tavalyi egyszeri adóbefizetést és a pénzügyi soron elveszített összeget, akkor 160 milliárdos lett volna a profit és idén sokkal jobb iparági környezetben működhet a MOL. Azonban, ami a befektetők szempontjából fontos lehet, hogy a MOL saját eredménycélját, ami 2012-re 4,2 milliárd dolláros EBITDA-val számol, az Equilor elemzői szerint nem elérhető, ehhez képest sokkal alacsonyabb 3 milliárd dollár körüli EBITDA várható.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.