BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Parlagon heverő adókedvezmények

A kutatás-fejlesztés költsége három adónemből is levonható – Kevesen élnek a lehetőséggel

A magyarországi vállalkozásoknak csak a töredéke él azzal a lehetőséggel, hogy befizetési kötelezettségét a kutatás és fejlesztés után járó adókedvezménnyel csökkentheti, jóllehet ezzel három adónem esetében is élhetnének. Ennek fő oka, hogy a k+f mint kifejezés igen homályos, s csak a szakemberek tudják pontosan, milyen tételek és tevékenységek számolhatók el ezen a címen – mutatott rá lapunk kérdésére Szmicsek Sándor, a Mazars tanácsadó cég adópartnere. Pedig a k+f adókedvezmények kihasználásában komoly tartalékok vannak.

A számok valóban azt mutatják, hogy a kedvezménylehetőségek jórészt parlagon hevernek. K+f jogcímen a kettős könyvvitelt vezető vállalkozások 2008-ban – a legfrissebb elérhető éves adóstatisztika szerint – mindössze 141,3 milliárd forinttal mérsékelték társasági adójuk alapját, ez az adózás előtti eredményt csökkentő tételek 6353,6 milliárdos összértékéhez képest elenyésző tétel.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.