BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az MNB kamatemelés "figyelmeztető lövés" a kormánynak

A kormány felé leadott "figyelmeztető lövésként" értékelték és az általuk "egyre kiszámíthatatlanabbnak" nevezett magyar gazdaságpolitikával magyarázták londoni felzárkózó piaci elemzők a magyar jegybank (MNB) negyed százalékpontos hétfői kamatemelését, amely egyébként nem érte teljesen váratlanul a City elemzői közösségét.

 Az MTI előzetes felmérésébe bevont nagy londoni befektetési és elemző házak szakértői közül többen is közölték a múlt héten, hogy látnak esélyt az MNB hétfői kamatemelésére, tekintettel az adóintézkedések következtében is várhatóan romló inflációs kilátásokra és a szintén romló piaci környezetre.

A kamatemelés hétfői bejelentése után Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni globális feltörekvő térségi kutatási részlegének vezetője annak a véleményének adott hangot, hogy a magyarországi helyzet "egyre aggasztóbbnak" tűnik, a jegybank és a kormány "egymás torkának esett", éppen egy olyan időszakban, amikor a nehéz piaci viszonyok miatt "túlórában kellene dolgozniuk azon", hogy "lehetőleg egy irányba húzzanak, és ne egymás ellen tevékenykedjenek".

Ash szerint azonban a mostani kamatemelésre a kormány várhatóan "dühödten" fog reagálni, és a viszony valószínűleg "újabb mélypontokra" süllyed.

    Az elemző kommentárjában kiemelte, hogy a szigorítás "igen visszafogott" ütemű gazdasági kilábalás közepette történt, és a maginfláció is meglehetősen alacsony, jóllehet a teljes kosárra számolt éves infláció a múlt hónapban 4,2 százalék volt a 3 százalékos célszint helyett. Az RBS vezető londoni felzárkózó piaci szakértője szerint azonban például Törökországban "jó 200 bázisponttal" meghaladja az inflációs ütem a célt, és a török jegybank mégis tartja alacsony kamatát, így "sokan kissé nehezen fogják megérteni" a hétfői MNB-kamatemelést.

    Ash szerint mindazonáltal a szigorításról hozott döntés mögött az inflációnál szélesebb körű, az ország gazdaságpolitikai környezetének romlását tükröző aggályok állnak. Ezek közé tartozhat a magánnyugdíj-pénztári rendszer átalakítása, és azok a hitelminősítői jelzések, hogy e kormányzati terv a magyar adósosztályzatok rontását eredményezheti.

    Emellett a monetáris tanácsi tagokat "idegesíti", hogy a jegybank függetlenségének és a Költségvetési Tanács hatáskörének megnyirbálását célzó erőfeszítéseket vélnek látni a kormány részéről.

Mindezek alapján a hétfői negyed százalékpontos kamatemelés a kormány felé leadott "figyelmeztető lövésként" is értelmezhető - vélte az RBS londoni kutatási igazgatója.

    A JP Morgan bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzőinek kommentárja szerint valószínűleg a romló kockázatvállalási készség, a kormány "mind kiszámíthatatlanabb" gazdaságpolitikája - például a nyugdíjreform "visszafordítása" -, és a célszintet makacsul meghaladó infláció volt a kamatemelési döntés fő tényezője. A ház elemzői kiemelték ugyanakkor, hogy a célszint feletti infláció jelentőségét az MNB azt elmúlt hónapokban még kisebbíteni igyekezett, tekintettel az alacsony maginflációra és a gyenge belső keresletre.

    A JP Morgan londoni szakértői szerint mivel "a kockázatvállalási készség és a magyar gazdaságpolitika egyaránt romlik", a ház most arra számít, hogy az MNB a jövő év első negyedében - az új monetáris tanácsi tagok kinevezése előtt - végrehajt egy újabb negyed százalékpontos kamatemelést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.