BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kész az ír mentőcsomag - tízezrek tiltakoznak a megszorítások ellen

Elkészült a megállapodás-tervezet a nemzetközi tárgyalóküldöttség és az ír kormány képviselői között Írország mintegy 85 milliárd euróval történő támogatásáról - közölte vasárnap késő délelőtt egy diplomáciai forrás az AFP francia hírügynökséggel.

"A tervezet készen áll arra, hogy ma megvitassák és elfogadják" - mondta a pénzügyminiszteri tanácskozáshoz közelálló diplomáciai forrás.

Közép-európai idő szerint vasárnap 13 órakor kezdődik Brüsszelben az euróövezet pénzügyminisztereinek rendkívüli tanácskozása, amelyen a várakozások szerint döntenek az Írországnak nyújtandó 85 milliárd eurós támogatásról. A megbeszélések később kiegészülnek mind a 27 uniós tagország pénzügyminisztereivel.

Dublin a múlt hét végén folyamodott támogatásért az unióhoz, és a pénzügyminiszteri Tanács meg is állapodott abban, hogy igent mond a kérésre. A programról azonban eddig még nem született döntés.

Az esetlegesen bajba kerülő euróövezeti országok gyors támogatását szolgáló, összesen akár 750 milliárd eurót is megmozgatni képes mentőmechanizmust tavasszal dolgozták ki az EU-tagállamok.

Tömegdemonstráció Dublinban

Eközben tegnap Dublinban tízezrek tiltakoztak a mentőcsomag feltételéül sabott újabb megszorítások ellen.

A tiltakozók végigvonultak az ír fővároson, "Írország nem eladó, az IMF-nek sem", valamint "Van jobb, igazságosabb út" feliratú transzparenseket hordozva.

A tüntetést szervezők 150 ezresre becsülték a tiltakozók létszámát, míg a rendőrség szerint 50 ezren vettek részt a demonstráción. A felvonulás alapvetően békés volt, a kemény hidegben csak néhányan hajigáltak üvegeket és hógolyókat a rendőrőkre.

Brian Cowen kormánya az elkövetkezendő négy évben a jóléti kiadások lefaragását, adóemeléseket, valamint 25 ezer közszférában dolgozó elbocsátását tervezi.

Az EU és az IMF által állt 85 milliárdos mentőcsomagra az ír bankok pénzügyi válságban elszenvedett óriási veszteségei és az ír ingatlanbuborék kidurranása miatt vált szükségessé. Nem mellesleg, a csomag célja az adósságválság továbbterjedésének megállítása is.

A hírek szerint a kilencéves kölcsönt 6,7 százalékos kamatra adnák, amely jóval több a görögöknek nyújtot 5,2 százaléknál. Az ellenzéki Fine Gael pénzügyi szóvivője, Michael Noonan szerint ez a kamatszint túl magas, és nem teljesíthető egyetlen mértékadó növekedési előrejelzés alapján sem.

A következő láncszem Portugália, ahol tavaly 9,3 százalékos volt a költségvetési hiány, ám a portugál parlament mintegy 4,5 milliárdos megszorítócsomagot fogadott el, és kitart amellett, hogy az országnak nincs szüksége segítségre.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.