BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Most nagyon jó az exportőröknek

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által közölt legutóbbi konjunktúra index az üzleti várakozások csökkenését mutatja, ami leginkább az eddig nagyon optimista exportkilátások romlásának tudható be – mondta Németh László, a K&H kis-és középvállalkozási (kkv) marketing főosztály vezetője.

Bár az előzetes KSH adatok alapján valóban csökkenő tendenciát mutat a kivitel bővülése, továbbra is az exporttevékenységet folytató cégek vannak kedvezőbb helyzetben, hiszen a belső fogyasztásban egyelőre nem tapasztalható növekedés, és a hazai várakozások nagyon bizonytalanok.

Idén a hazai gazdaság növekedését egyértelműen a növekvő export eredményezte, amelyet leginkább az uniós, ezen belül is a német konjunktúra hajtott. Ez azonban az exporttevékenységet folytató cégek számára volt kedvező. Ezzel összhangban áll a kkv vezetők körében végzett felmérésünk eredménye is, miszerint az export-import cégek között nagyobb arányban vannak azok, akik gazdasági helyzetük javulását várják.

Mivel azonban a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások külkereskedelmi tevékenysége kevésbé hangsúlyos – a hazai export mintegy 18 százalékát adják –, ezért számukra továbbra is az jelentene komolyabb elmozdulást, ha a belföldi kereslet növekedne, aminek egyelőre nem látszanak a strukturális jelei. A közelgő ünnepeknek köszönhetően a fokozódó vásárlások azonban hozhatnak átmeneti élénkülést ” – mondta el a szakember.

A Központi Statisztikai Hivatal legutóbb közzétett gyorsjelentése szerint szeptemberben a kivitel 18,3 százalékkal bővült euróban mérve. Az import szinte ugyanennyivel nőtt éves alapon, a külkereskedelmi mérleg óriási, 548 millió eurós többlettel zárt a hónap során.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.