BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

SZEF: A kormány elhallgatja az információkat a pénztártagok elől

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) Ügyvivő Testülete tiltakozását fejezi ki amiatt, hogy a Kormány kezdeményezésére az Országgyűlés az érdekegyeztetés szabályainak teljes figyelmen kívül hagyásával – sürgős eljárásban – átalakította a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszert.

A SZEF Ügyvivő Testülete elfogadhatatlannak tartja, hogy a Kormány a kötelező magán-nyugdíjpénztárakba befizetett magánvagyonoknak az állami költségvetésbe történő átirányításával „jó erkölcsbe” ütköző módon tett, illetve tesz szert állami bevételre. „Jó erkölcsbe” ütköző módon, hiszen ezzel a megoldással nem csak elvette, illetve folyamatosan elveszi a magántulajdont, kizárva ezzel az öröklést, és megfosztja a tulajdonosokat attól az összegtől is, amellyel a befizetések a hozamoknak köszönhetően gyarapodtak, gyarapodnának.

A SZEF Ügyvivő Testülete felhívja tagszervezetei és azok tagjainak figyelmét arra, hogy a kormány az információk elhallgatásával szeretné rávenni a pénztártagokat arra, hogy befektetéseiket, beleértve az esetleges önkéntes és munkáltatói plusz befizetéseket, továbbá a változó tagsági idő alatt képződő hozamokat bocsássák az állam rendelkezésére.

Az így átkerült százmilliárdokat az állam feléli, mert az állami nyugdíjrendszer mögött nincsenek megtakarítások, a jövedelmekből levont járulékokból és az azt kiegészítő költségvetési befizetésekből működik.

A két évtized múlva hatalomban lévő kormány szándékán és költségvetési lehetőségein fog múlni a nyugdíj akkori megállapítása és a nyugdíjemelés esedékes szabályainak meghatározása. A mai nyugdíjkorhatár megtartása mellett, – a demográfiai adatokat is figyelembe véve – néhány évtized múlva több lesz a nyugdíjas, mint a járulékfizető, így a magán-nyugdíjpénztári rendszer felszámolása csak akkor nem okozza az állami nyugdíjrendszer csődjét, ha a nyugdíjkorhatárt a Kormány radikálisan megemeli. Ez pedig elfogadhatatlan.

Amennyiben a SZEF törekvése nem vezet eredményre, tagszervezeteivel történő egyeztetés után egyéb, törvényesen rendelkezésre álló eszközöket kész igénybe venni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.