BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább fújják a kötvény-lufit az Egyesült Államokban

A FED kötvénykibocsátási programjának bejelentése után már minden globális szereplő abban bízik, hogy az amerikai jegybank újraindított pénznyomdája további pénzbőséget hoz, ami még feljebb tornázhatja az eszközök árát és gyengítheti a dollárt az általános vélekedés szerint. A lufit tehát tovább fújják, miközben a "guruk", akik több 100 milliárd dolláros vagyon felett rendelkeznek természetesen optimisták a közeljövőt illetően. Közben a japán jegybank is hasonló lépésekről döntött - álla Cashline pénteki elemzésében.

Ben Bernanke, a FED elnöke az újabb pénzpumpát, az amerikai gazdaság élénkítése érdekében állította ismét működésbe, azonban ezzel még a fedezetlen pénzkibocsátás megkezdése előtt rekordárra hajtotta a nyersanyagok különböző szegmenseit. A gyapot, a gumi, a cukor, a réz és egy sor ipari fém vagy árupiaci termék történelmi vagy több évtizedes csúcsra szárnyalt.

A kínaiak számára kezd kényelmetlenné válni a szituáció az emelkedő alapanyagköltségek és belső infláció miatt, nem véletlenül szólították fel az Egyesült Államokat, hogy magyarázza meg az újabb monetáris lazítás okát.

Kína és a többi fejlődő, feltörekvő gazdaság már most érzi az erősödő inflációs nyomás hatását, kérdés, mikor pattan el a húr piacokon és/vagy a reálgazdaságban. Addig azonban egy lufiban vagyunk, ahol a tőkebeáramlás a feltörekvő piacokra minden héten újabb csúcsokat dönt, az öngerjesztő spirál mindenkit beszippant.

Szintén újabb eszközvásárlásról döntött a japán jegybank is, amely ülésén egyben változatlanul, 0,1 százalékon hagyta az irányadó kamatot: a központi bank már nem csak kötvényeket, hanem a részvénypiaci mozgást leképező Nikkei ETF-eket is venne, ami kezd abszurddá válni a Cashline elemzése szerint.

A program értéke 62 milliárd dollárt tesz ki és jövő héten indul. Az amerikai jegybank mellett tehát a japán jegybank is beszáll az eszközár versenybe. A fedezetlen pénzből történő eszközvásárlás eddig a történelemben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.