BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bloomberg: Simor kamatemelésekkel "tehet keresztbe" Orbánnak

A Bloombergnek nyilatkozó elemzők szerint előfordulhat, hogy a jegybank kamatemeléseket hajt végre, mielőtt az Orbán-kormány tavasszal megváltoztatja a Monetáris Tanács összetételét.

A Magyar Nemzeti Bank tegnap 5,5 százalékról 5,75 százalékpontra emelte az irányadó kamatot. Ezzel a jegybank közvetetten visszautasította a kormány által preferált gazdaságpolitikát, amelynek része a hitelköltségek alacsonyan tartása. Az elemzők többségét meglepte a döntés, arra számítottak, hogy a ráta változatlan marad. A Nemzetgazdasági Minisztérium indokolatlannak és értelmetlennek nevezte az MNB tegnapi döntését.

"A kormányzat megpróbálja átvenni a jegybank irányítását. Az MNB szembeszáll ezzel és igyekszik megtartani függetlenségét. További negyedpontos emelést tartunk elképzelhetőnek januárban vagy februárban" – mondta a Bloombergnek Guillaume Tresca, a Crédit Agricole elemzője. Hasonlóan vélekedett Peter Attard Montalto, a Nomura elemzője is, aki szerint a kormány és nemzeti bank közötti feszültségek többet nyomtak a latban, mint az infláció vagy a kamatpolitika.

Montalto megjegyezte: valószínű, hogy az Orbán-kabinet a jegybank törvény megváltoztatásával négy saját emberét helyezi majd el a Monetáris Tanácsban, ezzel pedig 4:3-ra változik a galambok és a héják aránya a szervezetben, lehetővé téve a kormány által várt kamatcsökkentést.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.