BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Leminősítési hullám Európában - Magyarországra tavasszal kerül sor

Fenyegetnek és leminősítenek egész Európában a nagy hitelminősítő intézetek. A mostani körbe Portugália és Horvátország került bele, de a legutóbbi államkötvény aukción Spanyolország is csak nagy hozamokkal tudott értékesíteni. A magyar ÁKK vezetője szerint nem valószínű, hogy a hitelminősítők hazánkat górcső alá veszik a tavaszi reformbejelentések előtt.

Akár két fokozattal is ronthatja Portugália besorolását a Moody’s a jelenlegi A1-es szintről, a romló gazdasági és finanszírozási bizonytalanságnak köszönhetően: a kényszerű megszorítások lassíthatják a GDP bővülést, valamint a portugál bankrendszer feltőkésítése is komoly terhet jelent az országnak. A bejelentést követően 9 bázisponttal 3,68 százalékra emelkedtek a hozamfelárak a német kötvényekhez képest.

Horvátországot leminősítette a Standard&Poors BBB -ről BBB mínuszra negatív kilátásokkal, így az ország csak 1 fokkal áll a bóvli kategória felett. A döntést azzal magyarázta a hitelminősítő intézet, hogy romlott a horvát államháztartás helyzete (2012-re az államadósság elérheti a GDP 52 százalékát és a gazdaság bővülése a vártnál jobban, 1,7 százalékkal csökken), illetve a nyugdíjasok és a munkanélküliek száma 2 százalékkal meghaladja a foglalkoztatottak számát. Spanyolország is csak magasabb hozamok mellett tudta eladni az államkötényeket, az idei év utolsó aukcióján.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója elmondása alapján nem valószínű, hogy a hitelminősítő intézetek újra górcső alá vennék Magyarországot, míg a kormány nem teszi közzé a strukturális reformokat tartalmazó tervezetét februárban. Az ÁKK vezérigazgatója kifejtette továbbá, hogy a deviza- és kötvénypiacok már beáraztak egy lehetséges leminősítést, így abban az esetben, ha a Fitch valóban ront Magyarország adósság-besorolásán, nem lennének heves piaci reakciók.

Az ÁKK az ideihez hasonló volumenű állampapírt szeretne kibocsátani jövőre 2011-ben főleg hazai kötvénykibocsátásokból tervezik refinanszírozni az államadósságot, valamint megközelítőleg 4 milliárd euró értékben bocsátanak ki devizában denominált állampapírokat. A külföldi devizakötvények kibocsátása megegyezik a korábbi, szeptemberi tervekkel, és a lejáró külföldi adósságot és EU hitelt hivatott refinanszírozni, amelyre feltehetően jövő év első felében kerülhet sor.

Magyarország finanszírozási igénye jövőre várhatóan 860 milliárd forint lesz, több mint az idei 774 milliárd, ami főleg a sorozatos túljegyzéseknek volt köszönhető 2010-ben (alacsonyabb hozam). A rendszerben jelenleg még sok a bizonytalan tényező, ezért is készülhettek el a tervek a szokásosnál később.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.