BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarország leminősítése "kissé eltúlzott" volt

A múlt heti Moody's-leminősítés után megvan a kockázata a magyar adósosztályzatok további rontásának, bár Magyarország "nem érdemelné meg", hogy a hitelminősítők a befektetésre ajánlott szint alá, azaz a "bóvli" kategóriába sorolják vissza - vélekedtek hétfői helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési és elemző részlegének szakértői a felzárkózó európai térségről összeállított, befektetőknek hétfőn kiadott áttekintésükben azt írták, hogy a Moody''s Investors Service által egy hete bejelentett magyar leminősítés önmagában "nem volt meglepetés", mértéke, vagyis az egyszerre két fokozatú osztályzatrontás azonban igen.

A Morgan Stanley londoni elemzői közölték: véleményük szerint a Moody''s ilyen mértékű visszaminősítése "valószínűleg kissé eltúlzott volt".

    A ház szerint a kérdés most az, hogy a Standard & Poor''s mit lép, ez a hitelminősítő ugyanis "általában negatívabb" Magyarországgal szemben, mint a Moody''s. Mivel az S&P - csakúgy, mint most már a Moody''s is - a befektetésre ajánlott sáv alsó szélén tartja nyilván a magyar adósságot, egy esetleges visszaminősítés e cég részéről a magyar befektetői osztályzat megvonását jelentené. Egyértelmű annak a kockázata, hogy ez a következő hónapokban bekövetkezik, bár ez túl szigorú lépés lenne a Standard & Poor''s részéről - vélekedtek a Morgan Stanley elemzői.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.