BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyobb fordulatszámra kapcsolt a Pannon Puma

Magyarország bruttó hazai terméke 2010 harmadik negyedévében 1,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest - közölte a KSH. A növekedés motorja az export volt, de a fogyasztás is kezd talpra állni.

Nyers adatok alapján a bruttó hazai termék zsugorodása 2010 első negyedében megállt. Az előző év igen alacsony bázisához képest 1,7 százalékkal emelkedett a harmadik negyedévben. A növekedés motorja az ipari termelés és az export volt. A gazdaság teljesítménye az első három negyedben 0,9 százalékos emelkedést mutat. Szezonális hatástól megtisztítva a gazdaság teljesítménye 0,8 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest.

A magyar gazdaság ágazatainak teljesítménye még a július-szeptemberi időszakban is jelentős eltérést mutat. A KSH kiemelte: a kedvezőtlen időjárásnak „köszönhetően” a mezőgazdaság 15,2 százalékos csökkenésen ment keresztül, az ipar hozzáadott értéke 10,8 százalékos növekedést mutatott. A húzóágazat az export volt, vagyis a külső konjunktúra hatása a vártnál nagyobb növekedés.

Az építőipar visszaesésének üteme megállni látszik, a volumentindex éves alapon 98,5 százalékot mutat, míg az előző negyedben 85,8 százalékon állt.

A szolgáltatások hozzáadott értéke 0,4 százalékkal emelkedett, így 0,1 százalékponttal járult hozzá a GDP növekedéséhez.

A tényleges fogyasztás hét negyedév (!) óta először növekedett 2010 harmadik negyedében, 1,2 százalékos emelkedést mért a KHS, így 0,8 százalékponttal növelték a GDP-t a háztartások. A fogyasztási kiadások 0,8 százalékkal emelkedtek, az élelmiszerrel kapcsolatos kiadások volumene is növekedett, a lakásszolgáltatási kiadások volumene csökkent.

A közösségi fogyasztás 1,7 százalékkal emelkedett, 0,2 százalékponttal hozzájárulva a GDP emelkedéséhez. A folyamatok eredményekképpen 1,3 százalékkal bővült a háztartások végső fogyasztása.

A bruttó állóeszköz felhalmozás csökkent 2,6 százalékkal, így 0,6 százalékkal csökkentette a GDP növekedési ütemét. „A készletek állománya a harmadik negyedévben emelkedett, miután a feldolgozóipar néhány fontos húzóágazatában készletnövekedés jelentkezett. Fontos készletnövelő hatása volt a gázszolgáltatók készletei emelkedésének is. A belföldi felhasználás a harmadik negyedévben összességében 0,3 százalékkal növekedett” – írja a KSH.

A külkereskedelmi forgalom folyó áron 497 milliárd forint többletet tett ki, vagyis a nettó export volt 2010 harmadik negyedében is a gazdaság húzóágazata. Az export és az import növekedési üteme hasonló mértékű volt. A kivitel 13,9, a behozatal 13 százalékkal növekedett. A külkereskedelmi forgalom pozitív egyenlege 1,5 százalékponttal növelte a bruttó hazai terméket a harmadik negyedben. „Az áruforgalom exportja 17,2 százalékkal, importja 16,6 százalékkal nőtt. A szolgáltatások exportja 0,7 százalékkal nőtt, míg importja 3,2 százalékkal csökkent” – olvasható a KSH jelentésében.

Szezonálisan kiigazított adatok alapján 0,8 százalékkal nőtt az előző negyedhez a gazdaság teljesítménye 2010 harmadik negyedévében. A mezőgazdaság 0,3 százalékos mérséklődést, míg az ipar 2,3 százalékos, az építőipar 0,7 százalékos, a szolgáltatások pedig összességében 0,1 százalékos növekedést mutatott. A háztartások fogyasztási kiadása 1,1 százalékkal növekedett. A kormányzattól származó természetbeni juttatások 0,8 százalékkal emelkedtek. A közösségi fogyasztás 0,8 százalékkal, a végső fogyasztás 1,3 százalékkal nőtt. Az export 2,2 százalékos, míg az import 3,7 százalékos emelkedést mutatott.

Az EU GDP-je 0,5 százalékkal növekedett az előző negyedhez viszonyítva, így Magyarország megelőzte az Európai Uniót.

Negyedéves növekedések

Ausztria az előző negyedévhez képest 0,9 százalékkal növekedett, Csehország 1,1 százalékos emelkedést tudhat magáénak. Románia újra recesszióban: 0,7 százalékkal zsugorodott a gazdaság negyedéves alapon. Szlovákia 0,2 százalékponttal előzte meg hazánkat, 1 százalékos növekedést tud felmutatni az ország. Németország 0,7 százalékkal növekedett. Görögország bruttó hazai terméke 1,1 százalékkal csökkent ugyanezen időszakban.

A bruttó hazai termék szezonálisan kiigazítva és naptárhatástól megtisztítva 2,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Románia gazdasága 2,2 százalékkal zsugorodott, Görögország ennél is nagyobb visszaesését szenvedett el, 4,5 százalékkal szűkült a gazdasági teljesítmény. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.