BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nehéz év vár az önkormányzatokra

Kritikus év vár 2011-ben az önkormányzatokra: sokuk esetében hónapokon belül esedékessé válik néhány éve kibocsátott kötvényeik visszafizetése.

Arra azonban a legtöbb településnek nincs koncepciója, miből is fizetnek. Az új parlament több ponton is megváltoztatta az önkormányzatokkal kapcsolatos törvényeket, ám a helyhatóságok gazdálkodása nem alakult át.

 A beígért reformok az önkormányzatok szerepét is átalakítanák – ám valószínűtlen, hogy sok idő maradna a problémák kezelésére.

Az önkormányzatok az elmúlt években 594 milliárd forint értékben bocsátottak ki kötvényt – derült ki a Pricewaterhouse-Coopers egy elemzéséből. Mivel ezek 92 százaléka 2007-es vagy 2008-as, hónapokon belül esedékessé válik a visszafizetés. Arra pedig a legtöbb önkormányzatnak nincs reális koncepciója, hogy lehetne rendezni a helyzetet. Az adósságállomány ugyanis már e nélkül is aggasztó mértékű.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.