BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán: kár az EU-hoz szaladgálni, a mi sorsunk itthon dől el

Orbán Viktor kormányfő a mai brüsszeli sajtótájékoztatóján ismét leszögezte a nyugdíjrendszer tagállami hatáskör, a magyar változtatásokba az EU nem fog beleszólni.

A miniszterelnök az EU-csúcs után tartott sajtótájékoztatóján reagált a 15 mulitnacionális cég által írt levélre is. Orbán elmondta, a mi sorsunk itthon dől el, ezért kár ide (Brüsszelbe - A szerk.) szaladgálni.

A 15 multinacionális cég közös levelet intézett az Európai Bizottsághoz, amelyben kifejezi aggodalmát az EU soros elnökségét januártól ellátó Magyarország bizonyos válságkezelési lépései miatt.

A direkt adóknál nincs közösségi kompetencia - reagált lapunknak a levélre a Világgazdasági Kutatóintézet kutatási igazgatója, Rácz Margit. Szerint nem nagyon lehet számítani lépésekre a magyar kormány ellen José Manuel Barroso, bizottsági elnök részéről.

Balázs Péter volt külügyminiszter, az első maygar EU-biztos szerint a levél nem egy hagyományos beadvány, hanem egy figyelemfelkeltő jelzés. Véleménye szerint az előzetes tárgyalás hiánya, és a különadók mértéke váltotta ki a reakciót, feltehetően azzal a céllal, hogy gyanút keltsenek a magyar kormánnyal szemben, illetve így akarják saját országaik EU-s képviselteiket "ösztökélni" nyomozás elindítására, hogy lehetne valamit tenni az ügyben.

A kormányfő azt is elmondta, hogy a tagállami vezetőkkel találkozva, igyekszik mindegyikőjükben tudatosítani, hogy közöljék magyarországi leányvállalattal rendelkező cégeveztőikkel: együtt sírunk, együtt nevetünk.

Orbán Viktor nem kíván reagálni az Angela Merkel, Nicolas Sarkozy és David Cameron által írt levélre, amelyben brit kezdeményezésre a három ország vezetői azt indítványozták, hogy a 2014-2020 időszakban reálértéken ne nőjön a közösség tagországainak hozzájárulása.

Az EU-csúcson egyébként tegnap este megszületett a megállapodás az euró stabilitását biztosítani hivatott állandó mechanizmus felállításáról. Az állandó alap 2013-tól kezdheti meg működését, addig azonban minden tagállamnak el kell fogadni az alapszerződés módosítását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.