BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Extrém rossz a helyzet - Elkerülhetetlen az új mentőcsomag?

Az előzetes adatok szerint a 2010-ben tervezettnél alacsonyabb lehet a kockázatosnak megítélt Portugália költségvetési hiánya.

Várhatóan a 2010-es költségvetési hiány a hazai bruttó össztermék (GDP) arányában a 7,3 százalékos célszám alatt marad – számolt be Jose Socrates miniszterelnök az előzetes adatok alapján.

A miniszterelnök elmondta, hogy a 17 tagú euróövezet tagállamai közt az egyik legélesebb megszorításokat kormánya folytatja. A takarékossági program magába foglalja a költségvetés kiadási oldalának csökkentését és a bevételek adóemelésen keresztüli növelését is. A tervek szerint így elérhető a 4,6 százalékos költségvetési hiány 2011-ben.

A portugál miniszterelnök hangsúlyozta, hogy sem a portugál kormány, sem Portugália nem kér semmilyen támogatást vagy pénzügyi segítséget annál az egyszerű oknál fogva, hogy nem szükséges, tette hozzá.

7 százalék körüli államháztartási hiányt várnak a Barclays Capital elemzői. Azonban több elemző úgy véli, hogy hiába a pozitív hírnek számító költségvetési adat. Véleményük szerint megkérdőjelezhetőek a hiány csökkentésére tett lépések hatása, mivel Portugália növekedési kilátásai gyengék.

Teodora Cardoso, a központi bank igazgatósági tagja szerint jobban tenné Lisszabon, ha nemzetközi segítségért folyamodna. Azonban, ha kitart amellett a kormány, hogy önállóan viszi végbe a megszorításokat, az az elemzők szerint „brutális” hatást gyakorolhat a gazdaságra.

Több közgazdász úgy látja: a megszorító intézkedések újabb recesszióba vezethetik Portugáliát, bár a kormány reményei szerint egy szerényebb, 0,2 százalékos az exportvezérelt növekedés várható 2011-ben. A Barclays elemzői szerint a gazdaság zsugorodása már kezdetét vette, és a fiskális szigorítás jelentősen csökkenti a GDP-t.

A portugál kötvényhozamok lassan olyan extrém, fenntarthatatlan szintekre emelkednek, hogy az ország kénytelen lesz követni Görögország sorsát, és rákényszerülhet az EU-IMF mentőcsomag igénybevételére. Egyes híresztelések szerint az államkötvénypiacot már csak az EKB tartja életben, Portugália szerdán tervezi a 10 éves lejáratú államkötvények kibocsátását.

A Reuters uniós forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy az esetleges portugál mentőövről már július óta folynak tárgyalások Lisszabon és az EU–IMF páros között. A hírügynökség szerint Berlin és Párizs mellett a holland és a finn kabinet is úgy véli, mihamarabb kellene igényelni a mentőcsomagot Portugáliának.

Japán ígéretet tett arra, hogy idén januárban az eurózóna tagországainak kötvényeit vásárolja fel annak jeleként, hogy támogatja Európa adósságválsággal vívott küzdelmét.

A piac már nem azzal foglalkozik elsősorban, hogy Portugália igényel-e mentőcsomagot, sokkal fontosabbak az újabb válságok megelőzésére tett uniós szintű lépések – mondta el Samu János , a Concorde elemzője a Világgazdaság Online-nak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.