BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína: Ne a jüant hibáztassa Washington!

A kínai külügyminisztérium szerint nem a jüan átváltási árfolyama a fő oka annak, hogy a Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelem kiegyensúlyozatlan.

Hong Lei, a minisztérium szóvivője azt fejtegette sajtóértekezletén, hogy Kína elkötelezett amellett, hogy folytatja a jüan átváltási árfolyamának reformját. "Kitartunk a piaci kínálaton és keresleten alapuló lebegtetett átváltási árfolyam mellett, fenntartva a jüan átváltási árfolyamának alapvető stabilitását, ésszerű és kiegyensúlyozott szinten" - jelenti a Reuters. 

Hong szerint "számos tény bizonyította eddig, hogy nem a jüan átváltási árfolyama a Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi kiegyensúlyozatlanság fő oka. A szóvivő a washingtoni Fehér Ház azon megjegyzésére reagált, amely szerint Obama elnök megszorongatja majd a kereskedelemmel kapcsolatban Hu Jintao kínai elnököt, amikor januárban az Egyesült Államokba látogat.

Mint arról a Világgazdaság beszámolt, példátlan következetességgel dolgozik Kína a jüan piaci szerepének erősítésén. Peking tervei szerint a jüant először Ázsiában kell a legfontosabb kereskedelmi fizetőeszközzé tenni, hosszabb távon pedig az euró és a dollár mellett a harmadik globális tartalék valutává válhat a kínai pénz. Az időpont nem is lehetne jobb a terv keresztülviteléhez: az euró jövője bizonytalan, a dollár pedig folyamatos nyomás alatt van.

Ennek ellenére sem biztos, hogy a jüannak sikerül elfogadtatnia magát. Kína ugyanis bürokratikus úton próbálja meg irányítani a folyamatot, miközben korábban mindig a piaci erők határozták meg, melyik pénznem válhat igazi globális fizetőeszközzé.

A kínai monetáris politika irányítói a vállalati hitelek piacán keresztül próbálják meg bejuttatni a jüant a globális vérkeringésbe

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.