BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Somogy még 20 évig várhat az autópályára

Leghamarabb 2027-ben érhet az országot kelet-nyugati irányban átszelő M9-es autópálya Somogyba.

Egyebek között ez az érdekérvényesítési képességet is kedvezőtlenül érintő hír hangzott el csütörtökön az M9-es Térségi Fejlesztési Tanács soproni ülésén. A közlekedési infrastruktúrában messze nem eleresztett Somogy számára ugyanis még a virtuális fejlesztések időszakában sem elhanyagolható a belső területeket feltáró autópálya léte vagy nemléte. Taszár-Kaposvár logisztikai súlyát például kifejezetten nem növeli eléggé az internetes sztráda. A repülőtérnek és a logisztikának valódi utak kellenek - írja a sonline.hu.

A tanács ülésén Somogyot képviselő küldöttség vezetőjeként Hídvégi József fonyódi polgármester, megyei területfejlesztési tanácsi alelnök kérdésünkre elmondta: egy jó hír is elhangzott a fórumon. És pedig az, hogy az elfogadott ütemezés szerint 2013-2020 között megépülhet a Sopron-Keszthely közötti szakasz, amely az M7-es rácsatlakozással az osztrák, német, holland turisták, s velük a Balaton-parti szállásadók és kereskedők számára jelenthet örömöt.

Az M9-es déli autópálya Sopron-Nagykanizsa közötti szakasza 155, Zalától Szegedig 270 kilométeren teremt gyorsforgalmú kapcsolatot az ország keleti és nyugati szegletei között. Egyúttal számos ponton bekapcsolja az érintett országrészeket a nemzetközi közlekedési hálózatokba. Az autópálya a jelenlegi 61-es úthoz igazodva Dombóvár és Nagykanizsa közötti nyomvonalon metszi majd Somogyot. Jelenleg egy nagyon rövid, 20,6 kilométeres szakasz készült el, és az sem teljes kiépítettségben, hanem 2x1 sávos autóútként. A megépült út a 6-os főutat köti össze az 51-es főúttal, és magába foglalja a szekszárdi Szent László Duna-hidat. Másik elkészült szakasza a kaposvári elkerülőút, mely jelenleg nagyrészt 2x1 és 2x2 sávos autóút, műtárgyait viszont 4 sávra számolva építették ki, így könnyen autópályává fejleszthető. A majdani autópálya további részei még csak tervezési fázisban vannak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.