BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Idén is ezermilliárd dollár felett lesz a költségvetési hiány

Az amerikai költségvetésben 49,8 milliárd dolláros hiány keletkezett januárban, kisebb a szakértők által vártnál, akik azonban továbbra is arra számítanak, hogy a folyó költségvetési év deficitje felülmúlja az ezer milliárd dollárt.

Az előző két évet is ezer milliárd dollárt meghaladó hiánnyal zárta az amerikai költségvetés: 2009-ben rekordszintű, 1,42 ezer milliárd dollár volt a deficit, 2010-ben pedig 1,294 ezer milliárd dollár.

Az amerikai pénzügyminisztérium csütörtöki közlése szerint a januári 49,8 milliárd dolláros hiány minden idők második legnagyobb deficitje ebben a hónapban. Csak két éve volt nagyobb hiány, akkor 63 milliárd dollár. A szakértők viszont még ennél is jelentősebb, 64 milliárd dolláros januári deficitre számítottak.

Az októberrel kezdődött új amerikai költségvetési év januárral zárult első négy hónapjának a halmozott hiánya 418,8 milliárd dollár lett, ez 2,7 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál. Az amerikai költségvetés januárban már 28. hónapja volt folyamatosan deficites, ilyen hosszan tartó hiányra még nem volt példa.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.