BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Magyarok is segíthetnek Egyiptom fejlesztésében

Számos olyan gazdaságfejlesztési program kezdődött az elmúlt egy-két évben Észak-Afrikában, mindenekelőtt Egyiptomban, amelybe magyarországi vállalkozások is bekapcsolódhatnak az ottani politikai helyzet rendeződése után.

Miklóssy Ferenc, az MKIK magyar–arab tagozatának elnöke szerint elsősorban vasútfejlesztési, orvosi műszergyártási, környezetvédelmi, acélipari és infrastruktúra-bővítési feladatok kínálkoznak a reformok beindultával.

„Személyes véleményem szerint egy-két hónapon belül konszolidálódnak az egyiptomi állapotok, újraindulhatnak a támogatások és a hitelezés is. Az átalakulásban nagyon nagy az Egyesült Államok és az Európai Unió felelőssége. Mindenekelőtt át kell értékelniük a kevés saját forrással rendelkező észak-afrikai térséggel kapcsolatos gazdaságpolitikájukat. Tunéziában jelentősek az idegenforgalmi bevételek, de Egyiptom erősen függ az amerikai és az uniós segélyektől is” – fejtette ki Miklóssy Ferenc. Épp a felsorolt problémák rejtik azt a kockázatot is, hogy a mostani feszültségek más, hasonló helyzetű országokra is kiterjednek.

Magyarország megítélése jó Észak-Afrikában, sok észak-afrikai itt tanult, és jelentős volt a magyar cégek ottani kivitele is. Utolsó miniszterelnökként éppen Orbán Viktor járt Egyiptomban, s Miklóssy Ferenc szerint számos terülen sikeres tárgyalásokat folytatott.

Mol-szünet

„Tekintettel az Egyiptomban történtekre, a Mol csoport tagja, az INA ideiglenesen felfüggesztette a Sidi Rahman olajmezőn zajló fúrási munkálatot” – tájékoztatták lapunkat a Molnál. A mezőn dolgozó INA-alkalmazottak a múlt hét elején elhagyták Egyiptomot.

Az INA 1989 óta folytat kutatás-termelési tevékenységet Egyiptomban, a Sidi Rahman mezőben 50 százalékos tulajdonos. (A másik 50 százalék az RWE-é.)

Az INA 1989 óta folytat kutatás-termelési tevékenységet Egyiptomban, a Sidi Rahman mezőben 50 százalékos tulajdonos. (A másik 50 százalék az RWE-é.) -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.