BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Manipulálták a létfontosságú gazdasági adatot?

Váratlanul jó lett a péntek délután közzétett amerikai munkaerőpiaci adat. A munkanélküliek aránya januárban a várt 9,5 és a januári 9,4 százalék helyett mindössze 9,0 százalék lett. Az Equilor elemzői szerint viszont leginkább a módszertannak volt köszönhető a nagy változás.

A munkanélküliségi rátát erőteljesen lefelé korrigálta az amerikai statisztikai hivatal, 9,4-ről 9,0 százalékra, ami nagy valószínűséggel statisztikai módosításoknak tudható be: a regisztráltak egy jelentős része került ki a munkaközvetítők adatbázisaiból vagy részmunkaidős állást vállalt.

Az adatok integritása is veszélybe került, ugyanis két fontos helyen nyúlt bele az adatot kezelő BLS a kimutatásokba. Egyrészt még a 2000-es népszámlálás adataihoz illesztették a modelleket, amely önmagában 215 ezerrel csökkentette az új foglalkoztatottak számát 2010 egészét tekintve. Ráadásul a munkanélküliségi ráta alapját is képező népességszámot is korrigálták, amelynek eredményeként 347 ezerrel nőtt a népességszám (emellett persze a munkanélküliségi ráta javulását a fent említett tényezők is segítették).
 
A mostani adatközlés ismét megerősíti az Equilor elemzőinek azon véleményét, hogy egyre kevésbé ad megbízható képet az amerikai munkaerőpiacról a hónap elején megjelenő kimutatás, ugyanis rendszeresen hajtanak végre benne visszamenőleges módosításokat, statisztikai és egyéb korrekciókat, amelyek révén teljesen összemérhetetlenek az adatok a korábbi kimutatásokkal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.