BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Több a vállalati csőd nálunk, mint Görögországban

Miközben Nyugat-Európában tavaly már kevesebb volt a vállalati csőd, mint egy évvel korábban, Magyarországon 18,7 százalékkal több cég vált fizetésképtelenné ugyanilyen összehasonlításban – derül ki a németországi Creditreform elemzéséből.

Az elemzés megállapította: bár a gazdaság élénkülésének köszönhetően tavaly kevesebb volt a vállalati csőd Nyugat-Európában, számuk még mindig igen magas, Kelet-Európában pedig még tovább nőtt a számuk. A Creditreform adatai szerint a vizsgált tíz kelet-európai országban 35 581 cég vált fizetésképtelenné tavaly, 14,1 százalékkal több, mint 2009-ben. A legnagyobb csökkenést Észtországban regisztrálták, 27,3 százalékot, a legnagyobb növekedés Litvániában volt, 28,1 százalék. Magyarországon 14 832 vállalatnál indult csődeljárás.

A visegrádi országok közül Magyarország mellett csupán Csehországban nőtt a vállalati csődök száma, 6,2 százalékkal, míg Szlovákiában 7,8 százalékkal, Lengyelországban 10,1 százalékkal csökkent. A 15 uniós tagországban, illetve Svájcban és Norvégiában összesítve 175 677 cég vált fizetésképtelenné tavaly, 1,4 százalékkal kevesebb, mint 2009-ben. Ez a második legrosszabb adat az elmúlt tíz évben, ami jelzi, hogy a gazdasági válság elhúzódó hatásait még 2010-ben is sok vállalat érezte, főként finanszírozási nehézségek miatt.

Nyugat-Európában Franciaországban volt a legtöbb fizetésképtelen cég, a listán következő Németország, utána Nagy-Britannia következik. Meglepő adat, hogy a súlyos válsággal küszködő Görögországban tízezer vállalatra mindössze hét fizetésképtelen jutott, Spanyolországban a második legkevesebb, tizennégy, Írországban 75, míg a nyugat-európai átlag 68. A legtöbb vállalati csőd Luxemburgban (321) és Dániában (207) volt tavaly tízezer cégre vetítve.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.