BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A magyar cégek kivárásra játszanak Líbiában

A Líbiából a harcok miatt elmenekülni kényszerült magyar cégeknek egyelőre nincs más dolguk, mint kivárni és reménykedni abban, hogy a korábban elnyert üzleteiket a helyzet normalizálódása után érvényesnek tekinti az új kormányzat is. A kutató szerint erre minden esélyük meglesz, a szaktárca szerint azonban ennek az ellenkezője is elképzelhető, az üzletember pedig úgy látja: akár még újabb lehetőségekhez is juthatnak a magyarok.

„Kivárásra kell játszani” – mondta a Világgazdaságnak Szigetvári Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Kutatóintézetének kutatója. Szerinte van esélyük a magyar vállalkozásoknak a korábbi szerződéses pozícióik megtartására, mivel nem valószínű, hogy az új vezetés „kiebrudalná” őket. Ennek egyik oka, hogy a felkelők olyan nyugati, javarészt európai országoktól kapnak támogatást, amelyek cégei komoly üzleteket hasítottak ki maguknak Líbiában a Kadhafi-rezsim alatt. Akkor lehetne nagyobb újrarendeződéssel számolni, ha a lázadók nagy belső legitimációval jutnának hatalomra, de erre alig van esély.

Éppen ezért nagy újrarendeződésre nem kell készülni, mármint a céges szerződéseket tekintve. Ennél is optimistábban látja a helyzetet Pados László, a Tesco Consulting Kft. ügyvezetője. A térséget és az országot kiválóan ismerő üzletember szerint némi vállalati átrendeződés elképzelhető, de ez inkább esély, hiszen a piaci rések megnyílásából a magyarok is profitálhatnak. Hozzátett: igaz, hogy kis ország vagyunk, de a nevünk jól cseng Líbiában, s soha senkit nem irritáltunk ott. Ez persze a jövő, egyelőre harcok vannak, s nem tudni, mikor áll helyre a rend.

„Természetesen ki kell várni, mi lesz a helyzet Líbiában, ki marad hatalmon. Ha az új kormányt az új erők alakítják, elképzelhető, hogy a korábban Kadhafi rendszerével megállapodó cégek – nemzetiségtől függetlenül – nem kapnak ismét lehetőséget” – reagált lapunk megkeresésére a Nemzeti Gazdasági Minisztérium. Kérdésünkre tudatták azt is, hogy a jelenleg a Líbiában kialakult helyzet nem külkereskedelem-fejlesztési, nem gazdasági kérdés, hanem politikai, katonai, humanitárius és polgárháborús. Éppen ezért a gazdasági kormányzatnak is meg kell várnia a jelenlegi helyzet rendeződését, ám ezután felveszi a líbiai partnerekkel a kapcsolatot – ha azok a nemzetközi közösség számára elfogadhatók lesznek.

Magyar vállalkozások Líbiában

Összesen 28, líbiai részvétellel működő magyar cég van (volt) az észak-afrikai országban; a vállalkozások többsége élelmiszer jellegű bolti vegyes kis-, illetve nagykereskedelemből él, de akad néhány vendéglátóhely és pénzváltó, egy gépjármű-kereskedő és egy fő profilként számviteli, könyvvizsgálói, adószakértői tevékenységet megjelölő vállalkozás – összesített a közelmúltban az Opten. A legnagyobb, Líbiában jelen lévő magyar cég a Nemzetközi Vegyépszer Zrt., amely egy 80 milliárd forint értékű infrastruktúra-beruházást nyert el egy éve. A Tesco–R&R Petro, majd a Tesco–Vikuv a kanadaiak és dél-koreaiak által épített vízellátó projekt kivitelezésének művezetését végezte.




A szíriai kormányellenes tüntetők az utóbbi héten több tömegdemonstrációt is tartottak. Eközben tegnap több százezer szíriai gyülekezett a főváros, Damaszkusz központjában és más szíriai városokban, hogy támogatásáról biztosítsa az elnököt.

A felvonulás résztvevői zászlókat lobogtattak és az elnök képét tartották a magasba. „Kedd a nemzethez való hűség napja” – áll a transzparenseken.

A mostani tüntetések a legjelentősebbek azóta, hogy Bassár el-Asszad 2000-ben átvette az elnöki tisztséget az abban az évben elhunyt apjától, az arab országot 1970 óta irányító Háfez Asszadtól. Bassár el-Asszad több intézkedést akar életbe léptetni a rezsim megreformálása érdekében. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.