BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az utóbbi húsz év legnagyobb visszaesése volt az építőiparban

Az utóbbi húsz év legnagyobb mértékű visszaesése következett be 2010 negyedik negyedévében a lakásépítések terén, a volumen az előző év hasonló időszakához képest közel kétötödével zsugorodott – ez az egyik legaggasztóbb megállapítása a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett GDP-jelentésének.

A bruttó hazai termék alakulásáról szóló beszámoló szerint a magyar gazdaság ennek ellenére képes volt a tavaly október és december közötti időszakban 1,9, a naptárhatás kiszűrésével 1,7 százalékos bővülést felmutatni 2009 utolsó negyedévéhez képest. A tavalyi harmadik negyedhez viszonyítva a növekedés szerénynek nevezhető, csupán 0,2 százalékos.

Tavaly összességében 1,2 százalékkal bővült a gazdaság, ez reménykeltő lehet a kilábalást tekintve, ám izmosnak nem nevezhető. A recesszió egyébként 2010 első negyedében állt meg, azóta gyorsuló ütemű növekedésről tanúskodnak az adatok.

Visszahúzó tényező volt a tavalyi negyedik negyedévben a mezőgazdaság és az építőipar teljesítménye, miközben az ipari termelés, az export és a külkereskedelmi egyenleg felfelé húzta a gazdaságot. A szolgáltatások terén szerény bővülés következett be, de érzékelhető volt a belső kereslet, a háztartások fogyasztásának korábbi időszakhoz viszonyított mérséklődése. Utóbbi 0,8 százalékkal csökkent a negyedik negyedévben, holott a július és szeptember közötti időszakban már szerény mértékű növekedés volt tapasztalható.

A közösségi fogyasztás 7,6 százalékkal lett alacsonyabb az utolsó negyedévben, és közel 10 százalékos apadás figyelhető meg a bruttó állóeszköz-felhalmozás terén is. Csökkentek a készletek is, igaz, a korábbi negyedévekhez képest kisebb mértékben.

Infláció

2011 februárjában 4,1 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban – derül ki a KSH közléséből. Egy hónap alatt – vagyis januárhoz képest – 0,4 százalékos volt a növekedés.

A drágulás hátterében mindkét összehasonlításban elsősorban az élelmiszerárak emelkedése figyelhető meg, éves szinten azonban fontos szerep jutott az energiaárak növekedésének is.

A drágulás hátterében mindkét összehasonlításban elsősorban az élelmiszerárak emelkedése figyelhető meg, éves szinten azonban fontos szerep jutott az energiaárak növekedésének is. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.