BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

IMF: Nyugalom, a japánok megbirkóznak vele

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) véleménye szerint a japán gazdaság elég erős ahhoz, hogy elviselje a földrengés és a cunami okozta károk újjáépítési költségét.

A Valutaalap abban bízik, hogy a japán események csak rövid távon érzékeltetik hatásukat. Ken Kang, az IMF ázsiai-csendes-óceáni részlegének vezetője a BBC szerint kijelentette: "a jelentős kár ellenére úgy vélik, hogy a költségek menedzselhetőek." Ugyanakkor a jövőbeni kilátások megítélését nehezíti, hogy Japán – a második világháború óta most először – rendszeres áramszüneteket vezetett be és az energiakiesések vélhetően még hónapokig akadályozzák az ipari termelés újraindulását.

Az IMF közlése szerint a japán kormány 16 milliárd dollárnyi azonnal mozgósítható forrással rendelkezik, és vélhetően nem lesz szüksége külső segítségre a katasztrófa következményeinek felszámolására. A Valutaalap nem tart attól, hogy hosszú távon az olaj és más nyersanyagok árai emelkednek a helyzet miatt.

A pénteken közzétett adatok azt mutatják, hogy februárban a fogyasztói árak 0,3 százalékkal csökkentek. Ám elemzők azzal számolnak, hogy a helyzet változhat a közeljövőben, részben azért, mert a földrengés miatt keletkező hiány emelheti az élelmiszerárakat. Japán tavaly 3,9 százalékos gazdasági növekedést produkált. A friss becslések szerint a katasztrófa költségei több mint 300 milliárd dollárra rúgnak.

Eközben a mentőalakulatok továbbra is küzdenek a fukusimai erőmű fűtőelemeinek hűtésével. A hivatalos adatok szerint több dolgozók a megengedettnél tízezerszer magasabb sugárzás ért, miután az egyik blokkban megrepedtek a plutónium és uránium elemek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.