BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán-csomag: Ha nem tud meg többet a piac, a forint bajba kerül

A költségvetés kiadási oldalának lefaragásának pontos részleteit hiányolják elemzők az Orbán-csomagból. A forint gyengült, a BUX esett és a kötvények hozama emelkedett a bejelentés után.

A magyar részvények és a forint első alkalommal esik négy napon belül, és a kötvények hozama a legnagyobb emelkedést mutatta december óta, miután a kormány kevesebb részletet ismertetett a költségvetési kiigazítási csomagból, mint a közgazdászok várták – jelenti a Bloomberg hírügynökség.

A forint 0,6 százalékot esett délután: 272,53 forinton jegyzik az eurót Budapesten. Korábban 0,5 százalékos erősödést mutatott a forint. A 2015 februárjában lejáró kötvény hozama 15 bázisponttal emelkedett 6,973 százalékra. A BUX részvényindex 0,5 százalékos esést mutat.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

Az UniCredit szerint a piac konkrétumokat várt az időzítéssel, és a kiadáscsökkentési tételekkel kapcsolatban.

Orbán-csomag: hol vannak a konkrét számok?

„Úgy tűnik, sokkal homályosabb a kiadáscsökkentési oldal, mint a bevételek növelése” – fogalmazott Gealle Blanchard, a Societe Generale SA feltörekvő piaci stratégája. „A végrehajtás ütemezése szintén nem teljesen egyértelmű” – tette hozzá a közgazdász.

A forint „sérülékeny”

A tervek „középpontjában a bevételek növelése áll a kiadások csökkentése helyett” – mondta Ilan Solot, a Brown Brothers feltörekvő piaci stratégája a Bloomberg hírügynökségnek. Ha nem tud meg többet a piac a kiadások csökkentésének tervéről, a forint újra sérülékenyebb lesz, és visszagyengül a korábban elért erősödése után – fejtette ki a közgazdász.

Langyos": Elemzői vélekedés az Orbán-csomagról - Van B-terv is?

„Csak a keretszámokat tudjuk, de semmi konkrétumot sem tudunk arról, hogy fogja elérni ezt a kormány” – mondta Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő közgazdásza.

a SZEF tiltakozik

„Felszólítjuk a Kormányt, hogy az érdekegyeztetés kialakult intézményrendszerének keretében a legrövidebb időn belül kezdjen tárgyalásokat a szakszervezetekkel a tervezett változtatások értelmezéséről és részletszabályairól” – áll a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) közleményében.

Varga László, a SZEF elnöke szerint miközben világos, és még akár támogatható célnak is tűnik az államháztartási hiány, és különösen a bruttó államadósság 2014-ig felvázolt csökkentési üteme, nem világos, hogy a Széll Kálmán Program fontosabb ”részletei” hogyan segítik ezt, és nem teszik értelmezhetővé a mögöttük lévő döntési alternatívákat.

A munkaerőpiac, a nyugdíjrendszer, az oktatás- és egészségügy felsejlő változásai komoly tárgyalásokat igényelnek, és elfogadhatatlan, hogy a sajtóból szerezzenek tudomást a közszolgálat munkavállalói és az őket képviselő szakszervezetek olyan fontos változásokról, mint például a korengedményes nyugdíjak fegyveres és rendvédelmi területen történő megszüntetése, vagy a lehetséges közszolgálati életpálya modellek kidolgozása – írja a SZEF.

Varga László, a SZEF elnöke szerint miközben világos, és még akár támogatható célnak is tűnik az államháztartási hiány, és különösen a bruttó államadósság 2014-ig felvázolt csökkentési üteme, nem világos, hogy a Széll Kálmán Program fontosabb ”részletei” hogyan segítik ezt, és nem teszik értelmezhetővé a mögöttük lévő döntési alternatívákat.

A munkaerőpiac, a nyugdíjrendszer, az oktatás- és egészségügy felsejlő változásai komoly tárgyalásokat igényelnek, és elfogadhatatlan, hogy a sajtóból szerezzenek tudomást a közszolgálat munkavállalói és az őket képviselő szakszervezetek olyan fontos változásokról, mint például a korengedményes nyugdíjak fegyveres és rendvédelmi területen történő megszüntetése, vagy a lehetséges közszolgálati életpálya modellek kidolgozása – írja a SZEF. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.